2013. június 22., szombat

Meggybefőtt

Hozzávalók:
4 kg meggy (már kimagozva mérjünk ennyit)
1 kg cukor (minden kilóra 25 dkg)
kilónként 1 mk. nátrium-benzoát (vagy szalicil)
Elkészítés:
A meggyet alaposan megmossuk, majd kimagozzuk. Tisztán lemérve kilónként 25 dkg cukrot és 1 mk. tartósítót adunk hozzá, jól elkeverjük, és letakarva hagyjuk állni legalább egy éjszakán át. Közben van időnk kimosni az üvegeket, előkészíteni a helyet a kamra polcán. Másnap a meggybefőttet üvegekbe szedjük, tetejükre szórunk még egy-egy késhegynyi tartósítószert. nem kell nagyon tele rakni, mert fog még egy kis levet engedni.
Nem kell dunsztolni, mehet a polcra. A megmaradt meggylé sem megy kárba, az már tulajdonképpen egy finom szörpként ásványvízzel, szódával iható ebben a nagy melegben. Ebből az adagból hat üveg befőtt lett.


Anyukám mindig így rakta el a meggybefőttet. Emlékszem rá, hogy kint Gyulatanyán, ahol a kertünk volt, pontosabban méreteit tekintve inkább már birtokunk, hatalmas meggyfáink voltak. A család összefogva szedte a gyümölcsöt, aztán a szortírozás után nekiláttunk a mosásnak, magozásnak. Nagy lábosokba került a meggy, anya fehér tüllel takarta le, és néha megkavargatta. Mi gyerekek már akkor is a szörpöt vártuk, ami  a végén kikerült. Most megkóstoltam egy pohárnyit, jó hideg ásványvízzel. Míg kortyoltam, becsuktam a szemem. Kicsik visszajött a gyermekkor...

1 megjegyzés:

  1. Timisem! Ügyes voltál megint.
    Bizony az a szép gyermekkor, nem múlik el nyomtalanul.
    Milyen jó lenne, ha itt lehetnének velünk, annyi kérdésem lenne még 25 év után is. Minden nap gondolok rájuk.

    VálaszTörlés