2013. július 17., szerda

Joghurtos cukkinikrémleves

Hozzávalók:
1 nem túl nagy, zsenge cukkini
1 kicsi szem krumpli (már lehet főtt is)
5 dl zöldségleves alap (készülhet kockából is)
2 ek. joghurt
csipetnyi őrölt bors
csipetnyi só
1 ek. apróra vagdalt kapor
tányéronként 1 ek. reszelt füstölt sajt
Elkészítés.
A cukkinit jól megmossuk, végeiket levágjuk. Ízlés kérdése, hogy héjastól, vagy hámozottan, de reszeljük le jó vékonyra. Ha nyers krumplit használunk, akkor hámozzuk meg, vágjuk nagyon apró kockákra, és annyi vízzel, ami ellepi, tegyük oda főni. Jó öt perc után már beletehetjük a lereszelt cukkinit is. Megszórjuk a kaporral, borssal, picike sóval, és hagyjuk párolódni. Amikor már üveges a cukkini, akkor felöntjük a levesalappal és összefőzzük. Elzárjuk a gázt, várunk, míg picit meghűl, aztán botmixerrel pépesítjük a levesünket. A joghurtot kikavarjuk simára egy kevés levessel, majd a többihez csorgatjuk. Jól összekeverjük, és már lehet is tányérokba szedni. A tetejére mindenki ízlés szerint szórhat reszelt sajtot.




Nyár van, s ez szinte törvényszerűen hozza magával a legtöbb háztartásban a tök-és cukkini szezont :-) Épp a barátnőmnek mondtam tegnap telefonban, hogy pár hete még itt sóvárogtunk, de jó is lenne pár karika rántott cukkini, most meg már azt sem tudjuk, mit kezdjünk vele. Bár nekem nem terem sehol, de valahogy mégis mindig kerül hozzánk pár darab :-) Mivel csak ketten vagyunk a drágámmal, úgy döntöttem kísérletezgetek egy kicsit. Ennek az eredménye lett ez a mai leves, s azt kell mondanom, nem is sikerült rosszul. Főleg jól lehűtve üdítő finomság ebben a nagy melegben.

1 megjegyzés:

  1. Nálam is ez volt a leves, csak tejszínnel joghurt helyett és húslevessel ízesítve. A második fogás pedig patisszonpörkölt....vagyis egyet értek Veled, tököt-tökkel, de én imádom! :)

    VálaszTörlés