2013. július 28., vasárnap

Mézeskalácsos -szilvás lepény

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
25 dkg cukor
2 dl tejföl
2 dl olaj
1 cs. sütőpor
2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
3db tojás
1/2 kg szilva
+ a tepsit kikenni margarin és liszt
Elkészítés:
A szilvát alaposan megmossuk, felezzük és kimagvaljuk. Aránylag vékony gerezdekre vágjuk. Egy tálba beleütjük a tojásokat, hozzámérjük a cukrot, és habverővel krémesre keverjük. Jöhet bele a tejföl, majd ha azt is beledolgoztuk, akkor vékonyan csurgatva az olaj. A lisztet elkeverjük a mézes fűszerrel és a sütőporral. apródonként a masszába szitáljuk, de ezt már fakanállal dolgozzuk össze. Egy sütőtepsit kikenünk margarinnal, megszórjuk liszttel, majd a felesleget kiütögetjük belőle. Belekanalazzuk a tésztát, ami elég sűrű, kanállal eligazgatjuk, majd a tetején elrendezzük a szilvagerezdeket. Előmelegített sütőben szépen megsütjük kb. 20 perc alatt.




Szilva szezon van, hát elő kellett rukkolni a meleg ellenére is valami finomsággal. Persze nem volt egy leányálom a konyhai helyzet, mert mind a négy lángon főtt valami, plusz a sütő, de az onnan kiillanó fűszeres illatok némileg kárpótoltak. Maradt még jó két kiló szilva a kosárban, abból pedig befőtt lett. szép apródonként összegyűlik a télire való is.
Az alaptészta ötletéért köszönet Gerdinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése