2013. július 11., csütörtök

Pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
12,5 dkg zsír(hideg)
1 dl tejföl
1 db tojás
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 tk. só
10 dkg reszelt sajt
csipet cukor
+ tetejére:
1 db tojás
és aki akar tehet rá még sajtot, vagy magokat
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, és egy csipet cukorral elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. hagyjuk, hogy felfusson. Közben a lisztet kimérjük, közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a zsírt, és kézzel jól összemorzsoljuk. Jöhet bele a tejföl, és a felfuttatott élesztő, a kicsit felvert tojás, a reszelt sajt és a só. Kézzel vagy dagasztóspirállal kidolgozzuk a tésztát. Letakarjuk, és hagyjuk meleg helyen egy órát pihenni.
Lisztezett munkafelületen kb. 2 cm vasragra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, megkenjük a felvert tojással. Kiszaggatjuk, tepsire tesszük. Hagyjuk még egy 15-20 percet pihenni, és forró sütőben szép pirosra sütjük.




Délután vendégeink lesznek, így gyorsan össze kellett dobjak valamit. Bevallom, elég önkínzásnak éreztem, hogy a sült csirke után még tovább égetem a sütőt, de az eredmény kárpótolt az izzadásért. A tésztához fűszeres házi zsírt használtam ami a hétvégén készített kolbásszal töltött császárhúsból sült ki. Finom omlós tésztát kaptam, bár a pogácsáim kicsit csámpásak lettek. Túlkeltek míg pirult a hús, de ez az ízüket nem befolyásolja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése