Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2013. augusztus 27., kedd

Almás pitécske

Hozzávalók:
50 dkg alma
3-4 ek. cukor
1 kk. fahéj
1 kicsi citromhéj (nálam ezt 4 citromfűlevél helyettesítette)
1/2 cs. vaníliás pudingpor
Tésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg margarin
csipet só
10 dkg cukor
1 ek. tejföl
1 db kisebb tojás
1/2 c. sütőpor
+ zsemlemorzsa
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. A cukrot, a fahéjat  és a citromfüvet hozzá adva két evőkanál vízzel felengedve oda tesszük megpárolódni. Nem kell nagy idő hozzá, mindössze pár perc az egész. Közben a vaníliás pudingport kikavarjuk két ek. vízzel, és a megpuhult almára öntjük. Összefőzzük, így egy sűrű krémes masszát kapunk. Míg hűl, addig elkészítjük a tésztát. A lisztet egy tálba mérjük, beleszitáljuk a sütőport, hozzáadjuk a cukrot. a margarint elmorzsoljuk benne, majd a tojással és a tejföllel egynemű masszává gyúrjuk. Ketté osztjuk, de nem igazságosan, hanem testvériesen :-) Szóval az egyik fele nagyobb legyen mint a másik. A nagyobbikat sütőtál méretűre nyújtjuk, majd a formába igazgatjuk kézzel. Megszórjuk zsemlemorzsával, rákanalazzuk a tölteléket. a másik lapot szintén kinyújtjuk, és vagy egyben az almakrém tetejére tesszük, vagy csíkokat vágunk belőle, és berácsozzuk a piténket. Ha egészben tesszük rá a tésztát, akkor villával pár helyen szúrkáljuk meg, hogy a gőz ki tudjon jönni sülés közben. Előmelegített sütőben, közepes lángon aranybarnára sütjük.


Miért pitécske? Gondolom az az adagokat látva már mindenki számára nyilvánvaló :-) Persze nem kell ilyen kis adagot sütni, megduplázva a hozzávalókat, már egy egészen tisztességes adag kisül belőle. Nálam most csak néhány alma árválkodott a gyümölcskosárban, de egy hírtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttem meglepem kedvenc süteményével a férjemet. Szegény úgyis olyan borzalmas napja van, a fiúnkkal az élményfürdőben ázik :-) Mire hazaérnek, ebéd és illatos almás sütemény várja őket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése