Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2013. augusztus 16., péntek

Zöldségleves óriás gombóccal


Hozzávalók:
1 kg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller)
10 dkg zöldborsó(lehet fagyasztott, akárcsak a brokkoli)
20 dkg brokkoli (elhagyható, vagy mehet bele helyette gomba)
1 dl tejföl
1 csapott ek. liszt
1 kk. őrölt bors
ételízesítő ízlés szerint
1,5 l levesalap (lehet kockából is)
2 ek. olaj
Májgombóchoz:
25 dkg csirkemáj
1 kisebb fej hagyma
1 ek. vágott petrezselyemzöld
2 db zsemle
2 db tojás
1 ek. olaj
1 csipet őrölt bors
ételízesítő
szükség szerint zsemlemorzsa
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikázzuk, a zellert és a karalábét pedig egyforma kockákra vágjuk. Egy lábosba olajat teszünk, rádobjuk a zöldségeket, megszórjuk ételízesítővel, kevés vizet öntünk rá. Lefedve párolni kezdjük. Közben a gombóchoz megáztatjuk a zsemléket, majd jól kinyomkodjuk. A májat késsel elkavarjuk, a hártyás részeket kidobjuk. A hagymát nagyon apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd az apróra vágott petrezselyemmel és a tojásokkal együtt a zsemléhez és májhoz tesszük. Befűszerezzük, összegyúrjuk, Ha túl lágy lenne, akkor adhatunk hozzá egy kis zsemlemorzsát. Vizes kézzel pingponglabdányi gombócokat formázunk belőlük, majd félretesszük. Ha a zöldséget már meg lehet vágni a fakanállal, akkor hozzátesszük a brokkolit és a borsót is. Felengedjük a levesalappal, és hagyjuk, hogy felfőjön. Ekkor beletesszük a gombócokat. Jó öt perc elég nekik. Közben a tejfölt elkeverjük csomómentesre a liszttel és egy kis forró lével. A levesbe csorgatjuk, átkeverjük, s ha a gombócok megpuhultak, elzárjuk a gázt. A leves tetejét megszórhatjuk egy kis vágott petrezselyemzölddel.


Az ember lánya mindig próbál valami újat kitalálni, valami mást tenni napról napra az asztalra. Persze ez nem mindig egyszerű, és néha elkél egy kis segítség is. A minap a Femina oldalán járva láttam valami hasonló alapú májgombócot, akkor jött az ötlet, hogy az óriási gombócok biztosan bejönnének Bencének is, s talán akkor jobb színben tűnne fel a szemében a zöldségleves :-) A terv bevált, megevett egy nagy tányérnyit ebédre. Na most vagy tényleg a leves volt finom, vagy csak a vasszeget is megette volna több órányi bicajozás után  :-)


2 megjegyzés:

  1. Ismerem, én csak zsemle morzsával készítem.Nagyon laktató. Jó nagy adagot készítettél Timikém!

    VálaszTörlés
  2. Két napra főtt a leves :-)

    VálaszTörlés