2013. szeptember 29., vasárnap

Görög csirke

Hozzávalók:
3 db csirkecomb ketté vágva
görög fűszerkeverék (nálam egyenlő arányban van benne őrölt fekete bors, fokhagyma granulátum, szárított bazsalikom és oregánó, + 1/2 reszelt citrom héja)
60 dkg krumpli
2 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
2 db paprika
ételízesítő
Elkészítés:
A hagymát és a krumplit megtisztítjuk, és mindkettőt nagyon vékonyra karikázzuk. A paradicsomot és a paprikát szintén karikákra vágjuk. A sütőtál alját kibéleljük hagymával, majd erre egy sor paradicsomot és paprikát teszünk. Jöhet rá az összes krumpli, amit előzőleg ételízesítővel jól átforgattunk. Rászórjuk a maradék paprikát és paradicsomot, valamint a fokhagyma gerezdeket, amit meg sem kell pucolni. A húsokat jól bedörzsöljük a fűszersóval, és a krumpliágyra fektetjük. Néhány korty vizet öntünk alá, majd lefedjük a tálat fóliával, és így sütjük közepesnél kicsit alacsonyabb lángnál jó egy órát a sütőben. Utána levesszük a fóliát, és hagyjuk, hogy az egytálételünk egy kis színt kapjon. Sütés közben a fokhagymagerezdek jól átpuhulnak, és a tányéron egy mozdulattal ki lehet nyomni a krémet a krumpli tetejére.



Bence nem tudott ma sem elvonatkoztatni a krumpli-csirke párostól. Én viszont már nagyon nem szerettem volna sült csirkét és krumplipürét ebédelni, így született meg ez a nagyvonalúan görögnek nevezett csirkés egytálétel. Első lépésként kinyitottam a konyhaszekrényt, és minden olyan fűszerből tettem egy teáskanálnyit egy tálba, amiről eszembe jutott kicsit is Görögország. Na nem biztos, hogy egy igazi görög ezt díjazná, de számomra mesések voltak azok az illatok, melyek a sütőből illantak kifelé, miközben a gőz átjárta a fokhagymát, a reszelt citromhéjat, bazsalikomot és oregánót. Szóval akármelyik nemzet is vallaná magáénak, vagy éppen tagadná le ezt az ételt, mi fenségeset ebédeltünk belőle :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése