2013. november 22., péntek

Egyszerű házi kenyér

 Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
0,5 dl olaj
2 tk. só
2 tk cukor
2,5 dl kéz meleg víz
Elkészítés:
A kenyérsütő tartályába szép sorban bepakolom a hozzávalókat, és a dagasztás kelesztés programra kapcsolok. Én azonban nem szoktam végigfuttatni a másfél órát. amikor a gép befejezi a tészta tökéletes kidolgozását, és "csendben marad", akkor lisztes
kézzel kiemelem a gombócot, kicsit gömbölyítek rajta, és egy tálban hagyom meleg helyen szépen megkelni. Lisztezett felületen átgyúrom kicsit, majd megformázom és a sütőedénybe teszem. Nálam most ez egy hosszúkás Tefal forma volt, ami hivatalosan két literes. Szóval beleteszem a hosszúkásra formázott kenyeret, és három helyen bevágom a tetejét. Hagyom letakarva újra megkelni, ez idő alatt a sütő is tökéletesen bemelegszik. Miután beteszem a kenyeret, egy pohárka vizet ügyes gyors mozdulattal a sütő aljába tett cserépre löttyintek, hogy gőz keletkezzen a térben. Jót tesz a kenyérnek. Persze ez megoldható úgy is, ha egy tűzálló edénybe vizet teszünk be. Közeped lángon sütöm, majd amikor már szép piros a teteje, kiveszem és óvatosan kifordítom a formából. Rácsra téve hagyom kihűlni. Ha nem vagyunk biztosak abban, átsült-e a kenyér, kopogtassuk meg az alját. Ha kongó hangot ad, akkor jó lesz a belseje is.



Nem túl gyakran sütök kenyeret, bevallom. Nincs semmi bajom nekem a mindennapival,csak az az igazság, a drágám szivesen megeszi a boltit is, de abból sem fogy óriási mennyiség nálunk. Bence inkább zsemlét, pékárut eszik, én pedig egyiket sem nagyon. Tegnap este viszont kiderült, hogy ha vacsoráznak a fiúk, és a drágám a melóba is visz 2-3 szeletke kenyeret, reggel bizony éhkoppon maradnak. Ezt meg ugye nem hagyhattam :-) Így még este legyártottam ezt a kenyérkét, s ma már ebből készítettem nekik a szendvicseket.


5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű ez a kenyér, vajon el tudod magyarázni, hogy formáztad meg?
    Mert nekem van ilyen széthúzható formám ami kb ilyen formájú kenyeret ad, de nem tudom hogy kellene megformázni
    Köszönöm Timi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Timi!
    Megpróbálom! :-) Akár kézzel, akár géppel dagasztod be a tésztát, a lényeg a jó kidolgozás, és az, hogy szépen megkeljen, duplájára dagadjon az alap. Utána lisztezett munkafelületen finoman még egyszer át szoktam gyúrni, közben már igyekszem úgy alakítani, hengergetni, hogy figyelembe veszem a forma alakját, hosszúságát is. Nem szabad sokáig "gyötörni" a tésztát, határozott mozdulatokkal egyáltalán nem nehéz elérni a henger formát, próbáld ki bátran! Ha így nem sikerülne, az is megoldás lehet, hogy tégla alakőra nyújtod és feltekered, úgy teszed a formába. Szépen felveszi majd a sütőedény alakját. Utána míg bemelegszik a sütő, letakarva a gáz tetején az alulról már jövő melegben szépen újra pihen, megkel a tészta. Bevágom a tetejét egy éles késsel, lekenem egy kis tejjel, vagy csak alaposan megspriccelem vízzel, és ilyenkor lehet rászórni ha akarjuk a magokat. Remélem tudtam valamit segíteni neked, és köszönöm, hogy nálam jártál, nézelődtél! :-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Timi! Köszönöm válaszodat, sütögetek már kenyeret, de most formában sütném és gondoltam máshogy kell megformázni, köszönöm a részletes leírást, próbálkozni fogok vele, mert nagyon kis guszta kenyér, már face-n is megcsodáltam :))
    Köszönettel Timi

    VálaszTörlés
  4. Most picit bajban vagyok, mert meg akartam sütni, de nem tudom hány fokon hány percig kell sütni :(( Meg tudnád esetleg írni?

    VálaszTörlés