Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2013. november 18., hétfő

Zöldfűszeres gyors pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
1 dl olaj
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
2-3 dkg olvasztott vaj
2 ek. zöldfűszer keverék ( én mindig a Pennyben, vagy a Lidlben veszem ezeket az üveges fagyasztva szárított fűszerkeverékeket)
tetejére:
1 db tojás
lenmag
                                                                                  Elkészítés:
A tejbe belemérjük a cukrot, majd meglangyosítjuk. Elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk, hogy jól felfusson. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat, majd az élesztős tejjel együtt összedolgozzuk. Könnyen összeáll, és egy rugalmas tésztát kapunk. Kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel. Ezután a szokásos módion összehajtogatjuk a tésztát. Aki még nem csinált ilyet, ne ijedjen meg! A téglalap alakúra nyújtott tésztának először az egyik oldalát hajtjuk be a képzeletben meghúzott középvonalig, majd a másikat is. Ezután fordítunk a tésztán, és a már felhajtott részek két végét hajtjuk be, ismét egy képzeletbeli középvonalig. Nem kell pihentetni, azonnal újra nyújthatjuk olyan 1,5-2 cm vastagra, és pogácsa szaggatóval már lehet is formázni. Tepsibe sorakoztatjuk a pogácsákat, lekenjük a tetejüket felvert tojással, és megszórjuk lenmaggal. Előmelegített sütőben jó húsz perc alatt tökéletesre sülnek közepesnél picit kisebb lángon.



Ebből az adagból nekem normál méretű pogácsaként 40 darab lett. Még elég korán van, alig múlt nyolc óra. De tegnap este vendégeink voltak, s úgy kifogytunk a nassolnivalóból, hogy gyorsan pótolnom kellett, ha a délelőtt érkező barátnőmet is meg akarom kínálni valamivel :-) Mivel iskola idő van, és Bencét úgyis útnak kellett indítani, nem jelentett gondot, hogy míg Ő reggelizik, készülődik, addig összedobjam ezt a pogácsát. Könnyen elkészíthető, a kezdő háziasszonyok sem vallanak vele szégyent!


1 megjegyzés:

  1. Imádom a pogácsákat, ez pedig nagyon guszta. Egyszer tuti kipróbálom :-)

    VálaszTörlés