Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2014. január 22., szerda

Vörösboros marhapörkölt

Hozzávalók:
50 dkg marhalábszár
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
2,5 dl száraz vörösbor
1 kk. őrölt bors
1 kk. őrölt kömény
ízlés szerint ételízesítő vagy só
1 ek. fűszerpaprika
olaj
Elkészítés:
A húst egyforma kockákra vágjuk, félretesszük. A paprikát és a paradicsomokat jól megmossuk, és felcsíkozzuk, illetve kockákra vágjuk. Ha nincs friss paprika és paradicsom kéznél, nyugodtan elővehetünk egy üveg lecsót is, abból két evőkanálnyival helyettesíthetjük. A hagymát felaprítjuk a fokhagymával együtt, és olajon aranysárgára pirítjuk. Vigyázzunk, a fokhagyma könnyen megég, ne hagyjuk felügyelet nélkül. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük pár korty vízzel. Rádobjuk a paprikát és paradicsomot, enyhén megsózzuk, s mérsékelt lángon egy lecsóalapot párolunk belőle. Erre tesszük a húst, majd kicsit erősebb tűznél addig kevergetjük, míg a hús kifehéredik kissé, kap egy réteget. Ekkor felöntjük a vörösborral, ízesítjük ételízesítővel, borssal és köménnyel, majd fedő alatt puhára pároljuk. Néha megkavarjuk, s ha úgy ítéljük meg, hogy kevés alatta a lé, kevés borral vagy vízzel pótolhatjuk. Ám a végére igyekezzünk elfőzni az esetleges folyadékot, hogy a hús alatt csak egy sötét, sűrű szaft maradjon. Én most nokedlivel tálaltam.

Nokedli:
Hozzávalók:
2 db tojás
kb. 40-45 dkg liszt
kb. 2 dl víz
1 kk. só
A főzővízbe só és kevés olaj
Elkészítés:
A műveletet azzal kezdem, hogy egy nagyobb lábosba vizet teszek fel főni, sóval és olajjal. Ezután a  tojásokat egy tálba ütöm, megsózom és villával felverem. Beleöntöm a víz felé, majd egy fakanalat fogok a kezembe s annak segítségével belekeverem a tojáshoz a liszt bő felét is. Megint víz, majd még annyi liszt, hogy ne betonkemény, de a palacsinta tésztánál azért masszívabb legyen a tészta. Nem kell teljesen csomómentesre kidolgozni! Ha már lobogva forr a víz, nokedli szaggatóval beleszaggatom a masszát, s a lángot mérsékelve hagyom 3-4 percig főni. Ezután szűrővel adagonként kiszedem a nokedlit, vízzel leöblítem és egy tálba teszem. Kevés olajjal meglocsolom, összekeverem, és már lehet is tálalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése