2014. február 2., vasárnap

Citromos szelet

Hozzávalók:
4 db tojás
12 dkg cukor
12 dkg finomliszt
1 cs. sütőpor
8 dkg margarin megolvasztva
1 db citrom
csipet só
Elkészítés:
A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük. A héját lereszeljük, a levét kicsavarjuk. Két tálat veszünk elő. Szétválasztjuk a tojásokat, egyikbe a sárgák, másikba a fehérjék kerülnek. A tojások sárgájához hozzáadjuk a cukrot, és gépi habverővel szép krémes-fényesre dolgozzuk. Felverjük egy csipetnyi sóval kemény habbá a tojások fehérjét. A cukros tojássárgákhoz hozzádolgozzuk a citrom héját és levét, valamint az olvasztott margarint. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a masszába szitáljuk, és fakanállal összekeverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot. Egy kisebb méretű tepsit vagy sütőformát kikenünk margarinnal, és belekanalazzuk a citromos masszát. Előmelegített sütőben úgy sütjük, mint a piskótát. Ma készen van, kicsit hagyjuk hűlni, majd tálra borítjuk. szeleteljük és megszórjuk porcukorral.



Ma délutánra valami egyszerű és finom kis süti receptet keresgettem. Erre a leírásra a Sütigyár oldalán találtam rá. Nagyon finom, amolyan igazi délutáni teázáshoz való sütemény. A baj csak annyi vele, hogy elég kevés süti lesz belőle. Megduplázni pedig szerintem a tojások mennyisége miatt nem érdemes. Legalábbis én úgy vagyok vele, hogy nyolc tojásból már nem ezt a kis citromos piskótát készíteném. De amikor egy kis tepsinyi édes-savanykás finomságra vágyunk, akkor nagyon jó választás lehet. Talán még annyit módosítok majd rajta, hogy legközelebb a tetejét bevonom olvasztott csokival.


1 megjegyzés:

  1. Szia! Szeretettel meghívlak Szendi játékára.
    http://konyha-labor.blogspot.hu/2014/02/ismerjuk-meg-egymast-ujra.html

    VálaszTörlés