Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2014. február 11., kedd

Lencsegulyás

Hozzávalók:
15 dkg lencse
30 dkg pulykacombfilé (lehet bármilyen hús)
3 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1/2 kisebb karalábé
1 fél tenyérnyi zeller szelet
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csík zöldpaprika
1/2 paradicsom
1 csapott ek. pirospaprika
1 kk. őrölt bors
1 kk. őrölt kömény
ízlés szerint ételízesítő vagy só
Kb. 1-1,5 l zöldség alaplé (lehet maradék hús-vagy csontleves is)
Elkészítés:
A lencsét nem árt egy-két órával hamarabb beáztatni. Ha már megszívta magát, akkor ételízesítős vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne essen szét, mert azért egy pár percet még a levesben is rotyogni fog. A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, karikázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd olajon megpirítjuk. Rátesszük a kockázott húst, és fehéredésig kavargatjuk. Rádobjuk a zöldségeket, azzal is pirítjuk pár percig. Ekkor megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Aki nem biztos magában, az inkább húzza félre a tűzön a lábost, míg elvégzi a műveletet. Megszórjuk ételízesítővel, köménnyel, őrölt borssal, hozzátesszük a paprikát és a paradicsomot. Fedő alatt hagyjuk szépen megpárolódni. Télen nyugodtan használhatunk egy jó kanálnyi lecsót is hozzá. Amikor már a zöldségek és a hús is megpuhultak, hozzáöntjük a megfőtt lencsét, felengedjük annyi alaplével,  hogy egy jó sűrű gulyást kapjunk, majd utána ízesítjük, és hagyjuk közepes lángon összeforrni. Aki szereti vagy igényli, az nyugodtan szaggathat nokedlit vagy csipetkét bele.



Nálunk nagy keletje van a lencsének, legyen szó főzelékről, salátáról vagy éppen levesről. Tegnap délben már azon gondolkodtam, mit is tegyek ma az asztalra. A gulyásleves gondolata érlelődött bennem, amikor a spájz polcán találtam egy zacskót, benne annyi lencsével, ami önálló ételnek már kevés lett volna. Akkor jött az ötlet, hogy lencseleves lesz az ebéd első része, amit jó tejfölös-túrós csusza követett a fiúk legnagyobb örömére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése