2014. február 25., kedd

Tatu kifli

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
0,5 dl olaj
1,5 tk. só
1 tk. cukor
Tölteléknek kolbász, sajt, sonka ízlés szerint
Kenéshez tojás
Elkészítés:
A kenyérsütő tartályába belemérem a langyos tejet és az olajat, majd hozzáadom a lisztet, a cukrot, a sót és végül a tetejére morzsolom az élesztőt. Indul a dagasztás-kelesztés program, ami nálam a
kenyérsütőnél nyolcas program. Amikor a gép már nem dagaszt, akkor kiveszem a szép fényes tésztagolyót, és egy tálba téve hagyom megkelni. amikor már dupla nagyságú a tészta, akkor kicsit átgyúrom, és jókora kerek lappá nyújtom. Tizenhat cikkre vágom. Míg kelt a tészta, addig már előkészítettem a kolbászt és  a sajtot, csíkokra vagdaltam. Most ezekből egyet-egyet a háromszögek széles részére fektetek, és feltekerem. Sütőlapra pakolom a kifliket, és letakarva hagyom újra kelni kb. 20 percet. Ez idő alatt a sütő is bemelegszik. Lekenem a tatukat a felvert tojással, és a sütőbe tolom, amit ezután bepermetezek vízzel, hogy gőz képződjön. Kb. 15-20 perc kell, hogy a tatu kiflik megsüljenek.



A receptért nagy-nagy köszönet Limarának!
A recept eredeti változata itt olvasható:
http://www.limarapeksege.hu/2009/05/tatu-kiflik-kolbasszal-es-sajttal.html


Megint egy új finomság, ami a tízórai -palettát gazdagítja majd nálunk. Egy problémám adódott csak készítés közben. Kiderült, hogy a konyhapultom nem elég széles egy ilyen kör nyújtásához, így kicsit vaskosabbak lettek a tatu kiflik, mert csak 12 cikket vágtam a kelleténél picivel kisebb tésztakörből. Na de ez azért nem ejt cseppet sem kétségbe :-) Legközelebb alapból ketté veszem majd a megkelt tésztát, és akkor kisebb, vékonyabb kifliket csavarok majd.

1 megjegyzés: