2014. május 24., szombat

Kapros-tejfölös káposztafőzelék

 Hozzávalók:
50 dkg zsenge káposzta
1 dl tejföl
2 tk. étkezési keményítő
1 kk. őrölt kömény
apróra vágott kapor ízlés szerint
5 dl leves alaplé (lehet kockából is)
1 kis fej hagyma
2 ek. olaj
pici só
Elkészítés:
A káposzta torzsáját kivágjuk, és szép vékony csíkokra felszabdaljuk. A hagymát megtisztítjuk és
egészen apró kockákra vágjuk. Olajra tesszük, pici sóval megszórva megdinszteljük. Rápakoljuk a káposztát, megszórjuk őrölt köménnyel, kevés sóval, és egy-két kanál vizet alá öntve hagyjuk lefedve párolódni. Nem kell neki sok idő, az új káposzta nagyon hamar puhul! Pár perc múlva, amikor kicsit már összeesett, akkor megszórjuk a kaporral, felöntjük az alaplével, és felfőzzük. Közben a tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt (aki nem használ ilyet, az a finomlisztet)
feloldjuk kevés forró lével és a főzeléket szépen besűrítjük vele. Adun neki még pár percet, aztán elzárjuk a gázt, és már készen is vagyunk. Ízlés szerinti feltéttel lehet kínálni, hidegen és melegen egyaránt nagyon üdítő, finom főzelék.




Már régen gondolkodtam egy hasonló főzeléken, de az igazi lökést a Nők Lapja adta, ahol Lajos Mari receptjei közt rábukkantam valami nagyon hasonlóra. Akkor elolvastam , tetszett, az újságot viszont tovább adtam anélkül, hogy leírtam, volna az elkészítés pontos menetét. De nem hiszem, hogy túl sok minden elrontható egy ilyen főzeléken :-) Tényelg finom volt, csak sajnos nekem kevés kaprom maradt a fagyasztóban. De legközelebb alaposabban megszórom azzal is, már szépen nő az erkélyemen.

1 megjegyzés: