2014. május 7., szerda

Kínai pirított tészta

 Hozzávalók:
20 dkg spagettitészta
10 dkg vékonyra vágott sárgarépa (lehet kapni már összevagdalva zacskózva)
40 dkg friss káposzta
1 nagyobb fej hagyma
1 dl szójaszósz
3-4 ek. olaj
ízlés szerint só
Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon sós-olajos vízben kifőzöm, nem öblítem, csak jól lecsepegtetem és félre rakom. A káposzta külső levelét ledobom,
majd kiemelve a torzsát vékony csíkokra vágom. Nem baj, ha nagy kupacnak tűnik, pirítás közben főleg az új káposzta sok vizet veszít és nagyon összeesik. A hagymát megtisztítom, és nagyobb kockákra vágom. Ha van otthon újhagyma, bátran használhatjuk azt is. A wokot tűzre teszem, had melegedjen. Beleöntök 2-3 ek. olajat, majd rádobom a hagymát, a káposztát és a sárgarépát. Kevergetve sütöm, ügyelek azért, hogy ne égjen meg, de folyadékot nem öntök rá, elég a zöldségek nedvességtartalma. Amikor már elvesztik vad keménységüket, de még ropogósak, akkor ráteszem a tésztát, meglocsolom alaposan szójaszósszal és jól
átforgatom, átpirítom. Az egész nem több, mint fél óra, a darabolással együtt. Lehet is tálalni.




A kínai ételeknek még mindig varázsa van. Talán azért, mert távoli tájakat idéznek, talán azért, mert nem minden nap kerül ilyen az asztalunkra. De szereti mindenki, s én is szivesen készítem, mert általában egyszerűek, és sok zöldség van bennük. Ezt a pirított tésztát hússal is elkészíthetjük, akkor a zöldségek előtt megpirítjuk a szójaszósszal kicsit meglocsolt húskockákat, s ha átsültek, kivesszük egy tálra, és majd csak a tésztával tesszük vissza a wokba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése