2014. szeptember 29., hétfő

Almás-diós pite

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
1 db tojás
25 dkg margarin
10 dkg cukor
1 cs. sütőpor
1 csipet só
2 ek. tejföl
Töltelék:
60 dkg reszelt alma
3 ek. méz
1 tk. őrölt fahéj (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
5 dkg darált dió
Elkészítés:
Egy tálba belemérjük a lisztet, majd rákockázzuk a margarint, és két tenyerünk között elmorzsoljuk. Beleütjük a tojást, rászórjuk a sót, a cukrot és a sütőport. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható, rugalmas tésztává álljon össze. Míg kicsit pihen, addig a megreszelt almára rálocsoljuk a mézet, és pár perc alatt megpároljuk. Belekeverjük az őrölt fahéjat és a darált diót is. A tészta 2/3 részét egy megfelelő méretű sütőtálba nyomkodjuk, vagy ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor a megfelelő méretűre nyújtjuk. Ráhalmozzuk a tölteléket, egyenletesen elkenjük, majd a maradék tésztából vagy fedőlapot nyújtunk a tetejére, vagy vékony rudacskákat hengergetve berácsozzuk az almás-diós piténket. Ha a tészta teljesen befedi, akkor egy villával vagy fogpiszkálóval megszúrkáljuk pár helyen, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sül, de mivel ez sütő függő, érdemes most is tűpróbát végezni.



Férjem egyik kedvenc süteménye az almás pite. Tegnap vettünk szép egészséges gyümölcsöket. ezért ma úgy gondoltam, meglepem egy adag finomsággal. A dió "közbejárása"  szükségmegoldásnak indult, mert az alma elég leveses lett, és nem találtam itthon vanília ízű pudingport, amivel kicsit összefoghattam volna. De mint kiderült, a darált dió nem csak jó szolgálatot tett, de isteni ízharmóniába is keveredett a jonatánokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése