Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2014. október 26., vasárnap

Mákos szelet

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
5 dkg darált mák
15 dkg cukor
1 cs. sütőpor
2,5 dl langyos tej
1 db tojás
csipetnyi só
+ pár kanál meggylekvár
porcukor
Elkészítés:
Első lépésként begyújtom a sütőt, hiszen pár perc alatt készen áll sütésre a massza. A tojást a tejjel és a cukorral, csipet sóval  egy keverőtálba simára dolgozom. A lisztben elkeverem a sütőport, majd a folyékony hozzávalókhoz szitálom. Hozzákanalazom a mákot is, és alaposan, csomómentesre kidolgozom. A sütő nagy, saját tepsijébe sütőpapírt vágok, és beleöntöm, majd szép egyenletesen elsimítom a masszát. Beteszem a sütőbe, és közepes lángnál 15-20 percig sütöm, ez elsősorban sütő függő, tehát érdemes negyed óra elteltével ránézni. Hamarabb nem, mert összeeshet a tészta, akár a piskóta. Amikor készen van, már nem ragad a fogpiszkálóra, akkor kiveszem, és hagyom pár percet hűlni. Kiemelem a munkafelületre sütőpapírostól, s hogy megkönnyítsem a saját dolgomat, középen ketté vágom, ezzel két téglalap alakú tésztalapot kapok. Így könnyebb lehúzni róla a sütőpapírt, és amúgy is így szerettem volna elvágni. Ha teljesen kihűl, akkor az egyik felet megkenem meggylekvárral, a másikat pedig ráborítom. Kicsit lenyomkodom, majd a széleit szépen körbe vágom, hogy csinosan tudjam majd szeletelni. Ezekre a "leesett" részekre mindig van gyorsan vevő :-) Az így megmaradt süteményt először gondolatban megfelezem, majd a gyakorlatban elvágom, s utána mind a két darabot egyforma hosszúkás csíkokra darabolom. Tányérra téve porcukorral megszórom.



Vasárnap délután van, amikor a fiam szerint már kötelező, hogy valami "nassolnivaló" legyen az asztalon. Vendégeket nem vártunk, így gondoltam egyet, s egy régi bevált receptemet kicsit újra álmodva nagyon rövid idő alatt megalkottam ezt a mákos süteményt. Gyors, egyszerű, ugyanakkor nagyszerű kis desszert lett belőle délutánra egy bögre forró almatea mellé.

2 megjegyzés:

  1. Rég jártam erre, kicsit szétnéztem:-)
    Nagyon szép a fejléced, meg a süti is, egyszerű és nagyszerű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gerdi! Örülök, hogy nálam jártál, köszönöm a dícséretet. Pont egy percel ezelőtt láttam a facebookon, hogy Te is sütöttél valami hasonlót, sőt, még a tálalás is azonos :-)

      Törlés