2014. október 31., péntek

Rakott sertésfej


Hozzávalók:
1/2 sertésfej
1 nagy hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 szem egész bors
1 db babérlevél
só ízlés szerint
kevés fűszerpaprika
Elkészítés:
A fejet érdemes még az üzletben szétvágatni a hentessel, vagy ha házilag "beszerzett", akkor 2-3 darabba csapni, hogy beférjen a kuktába. Alaposan nézzük át, ha van rajta szőrmaradvány, perzseljük meg kicsit, majd jól áztassuk ki. Ezután mehet a kuktába a sóval, babérlevéllel, borssal, hagymával és fokhagymával. Egy nagyobb fejdarab kb. egy óra alatt fő tökéletesre. Utána kiszedjük tálra, s ha kicsit meghűl, kicsontozzuk. Legyünk alaposak, mert kisebb szilánkok is maradhatnak benne, amikre nem túl kellemes később ráharapni. Mindent használjunk fel, ne csak a húst. Daraboljuk össze kedvünk szerint a fület, és a zsírosabb részeket is. Vegyünk elő egy olyan tálat, dobozt, amiből később könnyen ki tudjuk majd fordítani a rakottat. Én egy egyszerű kerek műanyag dobozt használtam. Ebbe szépen belepakoljuk a kockázott vagy csíkozott fejdarabokat, néha a kanállal kicsit meg is nyomkodjuk. Ha már benne van az összes, akkor egy kanálnyi főzőlével meglocsoljuk (nem kell több) és lefedjük, mehet a hűtőbe pár órára, hogy teljesen kihűljön, és így összeálljon. Az sem hátrány, ha le tudjuk súlyozni a dobozt. Utána már nincs más tennivaló, mint kiborítani a rakott fejet, kicsit megszórni fűszerpaprikával, és már lehet is tálalni savanyúsággal, hagymával, friss kenyérrel.




Tudom, ez most megint egy olyan étel, amit nem mindenki lát szivesen az asztalán. A férjem azonban szereti ezeket a nem mindennapi falatokat. És nincs is ezzel semmi gond, hiszen disznóvágáskor sem csak a karaj és comb kerül ki a malacból, s ez egy jó módja lehet a fej hasznosításának is.

3 megjegyzés: