Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2014. december 17., szerda

Bejgli 3.


Hozzávalók: (4 db kis csinos rúdhoz)
50 dkg finomliszt
10 dkg margarin
1 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 db tojás
1 dl tej
1 kk. só
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék (ez el is maradhat)
Máktöltelék:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
1 ek. meggy lekvár (vagy valami más kis pikáns)
1 dl tej
1/2 citrom reszelt héja
Diós töltelék:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tej
1 ek. sárgabarack lekvár
+ a lekenéshez 1 db tojás
Elkészítés:
A tésztához való tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukor egy részét, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy a meleg konyhában alaposan felfusson. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzászórjuk a maradék cukrot, a sót és a mézeskalács fűszerkeveréket. Belekockázzuk a margarint, és két tenyerünk között elmorzsoljuk. Ha az élesztő felfutott, akkor a tésztához adjuk a tojással együtt, és jól kidolgozzuk a masszát. Ha szép fényes, akkor lemérjük, és négy egyforma súlyú gombócra osztjuk. Nem melegben kelesztjük, hanem 2-3 órára betesszük letakarva a hűtőszekrénybe. Mielőtt újra kivennénk, elkészítjük a tölteléket. Egy-egy  tálkába belemérjük a hozzávalókat, és mindkettőt meglocsoljuk 1-1 dl forró tejjel. alaposan kikeverjük, majd hagyjuk hűlni. Aztán megfelezzük a mákos és a diós tölteléket is. Én ezt is lemértem, úgy osztottam. A gombócokat egyenként lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és tepsire egymás mellé fektetjük őket. A tojást felverjük, és lekenjük vele a rudakat. Meleg helyen fél órát hagyjuk pihenni, majd újra kenjük, és ezután hűvösebb helyre tesszük fél órára. Megszurkáljuk fogpiszkálóval, és mehet az előmelegített sütőbe, ahol közepes lángon kb. 25-30 perc alatt megsül.





Mielőtt az idei bejglikészítésbe belevágtam, több receptet is elolvastam, keresve, hogy mi a különbség köztük. Sok érdekességet találtam, végül összeállt az én verzióm. Persze aki nagyobbakat szeretne, az ezt a mennyiséget oszthatja csak három részre, vagy megduplázhatja az alapokat ! Sütés után még alig hűlt ki, amikor Bence kedvéért meg kellett vágni, ahogy mondta, nem tehetem tönkre a gyermekkorát azzal, hogy csak áhitozik a bejglire az ünnepekig :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése