2014. december 8., hétfő

Fokhagymás házikolbász

Hozzávalók:
5 kg sertéshús
1,3 kg szalonna
5 dkg fűszerpaprika
2 fej fokhagyma
őrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint
+ sertés vékonybél
Elkészítés:
A húst és a szalonnát felkockázzuk, a két nagy fej fokhagymát megtisztítjuk. Az egészet összedaráljuk, majd egy nagy keverőtálba téve ízlés szerint befűszerezzük. Aki szereti, az tehet bele őrölt köményt is, nálunk ez kimaradt. Ha már egyneműre dolgoztuk az ízletes masszát, akkor a vékonybelet (mi dobozosat vettünk) egy fél órára beáztatjuk kézmeleg vízbe. Közben pihen kicsit a kolbászhús,és lesz időnk arra is, hogy fasírtnyi gombócokat formázzunk belőle, így könnyebb lesz adagolni a töltőbe. Mi a hagyományos kis húsdarálónkat használtuk, aminek az elejére rá lehet tenni egy töltő csövet. Nem mondom, hogy gyors munka, de azért kivitelezhető így is, nem kell feltétlenül hurkatöltőt beszerezni. A csőre felhúzott bélbe szépen egyenletesen belenyomjuk a masszát, majd a végét kicsit megtekerjük. Töltés közben érdemes egy hústűvel pár helyen megszúrni, hogy ne maradjon levegő benne. Aztán már csak azt kell eldönteni, hogy sütve agy füstölve szeretnénk fogyasztani.



Bár nincs disznónk itt a harmadik emeleten, azért a finom falatokról nem akartunk lemondani. Évekkel ezelőtt már többször töltöttünk házi kolbászt, s most újra befészkelte fejünkbe magát a gondolat. Szerencsére kifogtunk egy jó kis hús akciót, s így lényegesen olcsóbbra jött ki a sütnivaló kolbászunk kilója, mintha készen vettük volna meg az üzletben. Na és persze mókának sem volt utolsó, ahogy a drágámmal nyakig maszatosan ügyködtünk a konyhában :-D

1 megjegyzés:

  1. Szeretném majd sütve is látni, biztos fincsi lesz! Nagyon ügyesek vagytok!

    VálaszTörlés