2015. március 1., vasárnap

Briós

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
10 dkg cukor
270 ml  tej
1 kk. só
5 dkg olvasztott margarin
+ 1 db tojás
cukor
Elkészítés:
A kétféle lisztet összeszitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, és egy kevés cukrot hozzátéve felfuttatjuk benne az élesztőt. A többi cukrot a sóval és az olvasztott margarinnal együtt a liszthez adjuk. Ha már szépen feljött az élesztő, akkor azt is a tálba öntjük, és kézzel vagy fakanálla, esetleg dagasztó spirállal szép fényesre dolgozzuk a tésztát. Akinek van kenyérsütője, az bátran a gépre bízhatja a kidolgozást, én is így tettem :-) Utána hagyjuk meleg helyen letakarva egy órát kelni a tésztagolyót. Ha már jól megdagadt, akkor enyhén lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk finoman, és nyolc részre osztjuk. Minden adagból kb. 30 cm-es hengert sodrunk, majd csigavonalban feltekerjük. A végét aláhajtjuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük a briósokat. Konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni, míg a sütő alaposan bemelegszik. Után felverjük a tojást, megkenjük vele a briósokat, és mindegyik tetejére szórunk egy adag kristálycukrot. A sütő aljába érdemes egy tálkában vizet tenni, mert a sütés közben keletkező gőz jót tesz a tésztának. Kb. 20-25 perc alatt sülnek szép barnára.



Akinek van gyereke, az tudja, hogy milyen gond az örökös tízórai csomagolás. Főleg, ha megtetézzük azzal, hogy vasárnap késő délután van, és még mindig nincs semmi okos gondolatunk. Na ekkor , (és persze minden más esetben :-)) jó szolgálatot tehet néhány finom briós. Hozzá egy kis flakon tej vagy kakaó, és máris nyert ügyünk van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése