2015. június 2., kedd

Csikós tokány

Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka vagy comb
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db kisebb paradicsom
1/2 db paprika
10-15 dkg kockázott bacon (lehet más szalonna is)
1 ek. paprikakrém, ha nincs kéznél, akkor 1 tk. fűszerpaprika

1 csipet őrölt bors
2 tk. morzsolt majoranna
1 nagy ek. tejföl
1 kk. finomliszt
olaj
Elkészítés:
A húst kisujjnyi széles hosszúkás csíkokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk. Egy lábosba beleszórjuk a szalonnát, kevés olajon sütni kezdjük, vigyázva, ne égjen meg. Rászórjuk a hagymát, átforgatjuk, pici sóval meghintjük. Pár perc alatt dinsztelődik annyit, hogy rátehetjük a húst. Fehéredésig forgatjuk a forró zsiradékban, majd rátesszük a paprikakrémet vagy fűszerpaprikát és az időközben apróra vagdalt paprikát és paradicsomot. Megszórjuk őrölt borssal, majorannával, sóval. Erre azért figyeljünk, mert nem csak a szalonna füstölt, de a paprikakrémnek is van sótartalma, ha azt használunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy egy szintben legyen a hússal, és lefedve puhára főzzük. Mikor a hús megpuhult, fedő nélkül rotyogtatjuk kicsit, hogy a felesleges levet elfője. Közben a tejfölt a liszttel és egy kortynyi vízzel csomómentesre keverjük, és a majdnem zsírjára sütött húsra csorgatjuk. Átkeverjük, és már készen is van. Tésztával, nokedlivel vagy párolt rizzsel egyaránt nagyon finom.



Tegnap a drágám vett egy szép darab sertéslapockát, mondván, biztosan kitalálok belőle valami finom ebédet mára. A pörkölt és a tejfölös elég gyakran terítékre kerül, ezért úgy gondoltam, újítok egy kicsit. Így készült el ez a csikós tokány, ami szerencsére nem okozott csalódást!

3 megjegyzés:

  1. Elkészítettem hétvégére, nagyon jó lett, felvettem a listámra. :) Köszi a receptet, Timi!

    VálaszTörlés
  2. én is megcsináltam, nagyon fini lett! :)

    VálaszTörlés