Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2015. szeptember 18., péntek

Gulyásleves

Hozzávalók:
30 dkg sertéslapocka
3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1/2 karalábé
1 szelet zeller
2-3 szem kisebb krumpli
pár szál zellerzöld és petrezselyem összekötve
1 nagyobb fej hagyma
1 db paradicsom
1/2 db tv paprika
1 kanál zsír (olajjal is készíthetjük)
fűszerpaprika
őrölt bor
őrölt kömény

2 liter alaplé (lehet maradék húsleves vagy kockából főzött is)
+ 1 db tojás
liszt
pici só
Elkészítés:
Én először az összekockázott húst odateszem rövid lével pörköltként párolódni. Vagyis megtisztítom és kockákra vágom a hagymát, a zsíron megdinsztelem megszórom fűszerpaprikával, gyorsan felöntöm pár korty vízzel, és ráteszem a húst. Fehéredésig kevergetem, majd megsózom, borsozom. rádobom az apróra kockázott paprikát és paradicsomot. lefedve hagyom főni.
Megtisztítom a zöldségeket, a sárgarépát és a gyökeret karikázom, a többit kockákra vágom. A krumpli külön tálkába kerül, vizet öntök rá, hogy míg nem teszem a levesbe, ne barnuljon meg. Amikor a hús már félig megpuhult, akkor ráteszem a zöldségeket is. Alaposan átforgatom, hagyom kicsit sülni a zsírban, majd felöntöm az alaplével. Annyival, hogyha belekerül a krumpli és a nokedli, amolyan jó magyaros sűrűségű levest kapjak. Beleszórom az őrölt köményt és rádobom a zöldeket is. és tovább főzöm. Jó negyedóra csendes fövés után hozzáteszem a krumplikockákat is. Ha kicsire vágjuk, igazán nem kell neki sok idő a puhuláshoz. Közben a tojásból, pici sóból és lisztből galuska tésztát keverek. annyi lisztet adok a felvert tojáshoz, amennyit kényelmesen felvesz. A levesbe szaggatom, és addig főzöm, míg a nokedli szépen feljön a leves tetejére. Megkóstolom, s ha nem kell utána ízesíteni, s kellőképpen puha minden, elzárom a gázt alatta.
Mivel nálunk a férjem nem szereti a csípőset, így én csak a tányér mellé teszem a kis piros paprikát, s magamnak török belőle.


Ősi magyar étel a gulyásleves is, szerintem tutira nincs olyan konyha, ahol ne készült volna még. S mivel sokan főzzük, így az elkészítés módja, s néhol a hozzávaló is változik. Pár palacsintával vagy valamilyen tésztaétellel kitűnő ebéd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése