2015. október 27., kedd

Almás pite vékony tésztával

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg margarin
1 db tojás
 10 dkg cukor
2 ek. tejföl
1 cs. sütőpor
csipet só
1 ek. zsemlemorzsa (vagy darált dió, keksz)
Töltelék:
6 közepes alma
ízlés szerint cukor és őrölt fahéj
+ lekenéshez 1 db tojás
Elkészítés:
A kimért liszthez hozzádarabolom a margarint, és két tenyerem közt elmorzsolgatom. Utána hozzá adom a tojást, a cukrot, a tejfölt, a sót és a sütőport. Összegyúrom. A liszt minőségétől függ a tejföl mennyisége, lehet, hogy pici kell még hozzá, nekem így volt jó. Beteszem a hűtőbe, és letakarva pihentetem addig, míg az almákat előkészítem.
Ez annyiból áll, hogy megtisztítom, lereszelem, megszórom cukorral és őrölt fahéjjal. Elkeverem.
Egy közepes tepsibe (nekem 25x30 cm) sütőpapírt illesztek. A tésztagombócot megfelezem, és az egyik darabot tepsi méretűre nyújtom, majd szépen beleigazgatom. Legyen pici pereme is. Ezután az almát szűrőbe teszem, jól lecsepegtetem. A tésztát megszórom zsemlemorzsával, és eloszlatom rajta egyenletesen az almát. A maradék tésztát is tepsi méretűre nyújtom, és befedem vele a tölteléket. Lekenem egy felvert tojással, villával megszúrkálom pár helyen, és előmelegített sütőbe tolom közepes lángnál úgy jó 25-30 percre.





Gyors, aránylag olcsó és finom pite. Sajnos nem saját találmányom, de ez azért nem fog meggátolni abban, hogy gyakran elkészítsem :-)
az eredeti leírást itt találtam:
http://malvinfoz.blogspot.hu/2010/10/almas-pite.html

2 megjegyzés: