2015. november 10., kedd

Fejtős bableves

Hozzávalók:
40 dkg fejtős bab (télen fagyasztott is tökéletes)
1 kicsi fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1,5 liter alaplé (nálam most maradék húsleves)
2 kicsi babérlevél
1,5 dl tejföl
1 tk. fűszerpaprika
2 tk. liszt
Elkészítés:
A fejtős babot (vagy ahogy máshol mondják fejtett babot) egy fazékba teszem, majd felöntöm meleg alaplével. Beledobom a babérlevelet, fokhagymagerezdet, tisztított hagymát. Nincs más dolgom, mint alágyújtani, és megvárni, hogy a bab megpuhuljon. Amikor már majdnem készen van, megcsinálom a habarást. A tejfölt csomómentesre kikeverem a liszttel és a fűszerpaprikával, kevés vízzel. Hozzá merek a levesből is egy keveset, ez lesz a  hőkiegyenlítés, mely meggátolja, hogy a leves összecsomósodjon, ha a hideg habarást beleöntöm. Állandó kevergetés mellett behabarom, hagyom még kicsit, hogy összefőjön, elveszítse lisztes ízét. Megkóstolom, ha kell, akkor még teszek bele sót vagy kevés ételízesítőt. Akinek nem lett elég savanykás a babérlevéltől, az pár csepp almaecettel még megbolondíthatja.





Nagyon egyszerű kis leves ez, hétköznapokra tökéletesen beilleszthető az első fogások sorába. Nem túl nehéz, de ha tartalmasabbá akarjuk tenni, kevés füstölt húst, vagy pár karika kolbászt elbír. Én azonban így szeretem. Ma gönci baracklekváros-diós palacsintát kínáltam utána. Jól laktunk az ebéddel :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése