Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2015. november 29., vasárnap

Gombás-boros nyúlcombok

Hozzávalók:
4 db nyúlcomb
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg kenyérszalonna
1 ek. olaj
20-25 dkg gomba
2 dl tejföl
2 dl fehérbor
1 tk liszt
1 tk pirospaprika
1 tk. szárított rozmaring (ha van friss, az még jobb)
frissen őrölt bors
só ízlés szerint
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk nem túl nagy darabokra. A hagymát és a fokhagymát is apróra vágjuk. Egy lábosba beletesszük az olajat, és rádobjuk a kenyérszalonna kockákat, s hagyjuk, hogy engedjék a zsírt. Amikor már üvegesek, akkor hozzá tesszük a hagymaféléket, és megpirítjuk. Mehet rá a pirospaprika, és utána közvetlenül néhány korty víz, nehogy megégjen. Sózzuk, borsozzuk, majd átforgatjuk rajta a húsdarabokat. Ha már fehéredésig pirultak, akkor ráöntjük a bort, megszórjuk a rozmaringgal és fedő alatt hagyjuk puhulni. Néhányszor megkeverjük menet közben, s ha nagyon elfőné a levét, borral még pótolhatjuk. Amikor már simán belemegy a villa a combokba, akkor hozzá tesszük a negyedekre vágott gombafejeket. Ennek nem kell sok idő, hogy puhuljon. Közben a tejfölt egy kis vízzel és a liszttel simára keverjük. A húsokat egy tányérra szedjük, így jobban és simábban be tudjuk habarni a szaftot. Utána visszakerülnek a combok, forralunk még egyet rajtuk, hogy átjárhassa őket a tejfölös lé. Megkóstoljuk, s ha valamiből keveset érzünk benne, most lehet pótolni. Míg főtt a hús, bőven volt időnk arra, hogy finom kis házi nokedlit szaggassunk hozzá, mert szerintem ez a fogás azzal az igazi. Jó étvágyat!




Pár hónapja egész rendesen rákaptunk a nyúl fogyasztásra. Egészben, szépen megtisztítva szoktuk venni egy helyi termelőtől. az aprólékból, leeső részekből és a belsőségből a drágámnak egy kis lecsós pörköltet szoktam csinálni, a combokat és a gerincet pedig általában kirántom, vagy megsütöm. A gerincet most is rántottam, a combok pedig ebben az isteni boros-tejfölös szaftban végezték.

1 megjegyzés: