2015. november 21., szombat

Káposztasaláta

Hozzávalók:
50-60 dkg fejeskáposzta
2 kisebb fej lilahagyma
2 szál sárgarépa
1 dl majonéz
(én a házit így készítem:
 http://ugymintotthon.blogspot.hu/2015/08/majonez-konnyen-egyszeruen.html )
2-3 dl tejföl

cukor ízlés szerint
frissen őrölt bors
1 ek. almaecet
Elkészítés:
A káposztát negyedekre vágom, a torzsáját kidobom, és a lehető legvékonyabb csíkokra metélem. Egy jókora tálba teszem. Ezután jöhet a hagyma, amit tisztítás után félbe vágok, majd még ketté, és így szeletelem vékonyra. A répát is megpucolom, és egy reszelő legnagyobb lyukán lereszelem. Ha már mindhárom zöldség a tálban van, akkor ízlés szerint megsózom, jól átforgatom, és hagyom kicsit állni. Közben elkészítem a mártást. A majonézt a tejföllel, cukorral, borssal és almaecettel egy habverő segítségével simára keverem. Megkóstolom, s ha kell, tudok még az ízeken finomítani. Mivel cukor és ecet is kerül bele, törekedni kell az egyensúlyra, akkor lesz finom selymes az íze.Ha minden szuper, akkor a zöldségekre rákanalazom a mártást és nagyon jól átkeverem, hogy lehetőleg minden szálat bevonhasson az öntet. Megkóstolom, de szigorúan csak egyszer, hiszen igazából vendégségre készült :-) És gyorsan be is teszem a  hűtőbe, hogy az ízek tökéletesen összeérhessenek :-)




Nagyon szeretjük a salátákat, s az efféle lakmározásban legnagyobb partnerem a keresztlányom, aki ha nem szeretne velem "legelni", néha jól feladná a leckét, mert nem eszik húst. Így azonban könnyű dolgom van ha hozzánk látogat, mert mindig tudok valami újdonságot szedni a tányérjába. Ez a saláta egy olyan finomság, ami hússal és hús nélkül egyaránt jól megállja bármelyik asztalon a helyét.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik! Én is szoktam hasonlót, csak teszek még hozzá zellert is, szintén reszelve, s tejföl nélkül. Ezt a változatot is ki fogom próbálni, biztosan nagyon fincsi !

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szia Marika! Keresztlányomnak és két kamasz pasinak nagyon bejött :-) Próbáld ki bátran! Köszönöm, hogy benéztél hozzám!

    VálaszTörlés