2015. november 18., szerda

Kukorica krémleves

Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott kukorica
1 kicsike fej hagyma
frissen őrölt bors
2 ek. olaj
7-8 dl alaplé (maradék húsleves kiváló, de nagyon megteszi leveskockából összeforralt is)
1-1,5 dl főzőtejszín
chili pehely vagy apróra vágott friss chili ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát nagyon apróra kockázzuk, és megpirítjuk picit az olajon. Rátesszük a kukoricát, jól átforgatjuk, majd az alapléből annyit öntünk rá, hogy jól ellepje. Tekerünk bele egy kis borsot, és hagyjuk, hogy a szemek szép csendesen főve megpuhuljanak. Ez nem sok idő, percek kérdése az egész. Utána várnunk kell egy kicsit, hogy lehűljön, majd botmixerrel simára dolgozzuk. Visszatesszük a tűzhelyre, és miközben kevergetjük, belecsorgatjuk a tejszínt. Azért nem írtam mililiter pontos mennyiségeket sem alapléből, sem tejszínből, mert mindenki máshogy szereti a krémleveseket. Van aki sűrűbben, van aki kicsit hígabban kanalazza, de azt azért kalkuláljuk bele, hogy ha állni hagyjuk, picit még sűrűsödni fog. Kóstoljuk meg, kell-e még bele egy pici só, esetleg őrölt bors. Forraljuk össze, és már készen is van. Miután tányérokba szedjük, mindenki ízlése szerint szórhat bele chilit, chilipelyhet. Kínálhatunk hozzá pirított kenyérkockát, vagy cornflakest, ahogy én tettem.






Vannak napok, amikor nem vágyom arra, hogy nagydarab húsok ússzanak a levesemben, de mindenképpen szükségem van valami meleg és finom kanalazhatóra. Mivel kukorica van itthon még a nyáron lemorzsolt és fagyasztott adagból, így kb. 20 perc alatt tányérba varázsoltam ezt a fogást. Érdemes kipróbálni, édeskés ízű, krémes, ugyanakkor ha szeretjük a csípős ízeket, akkor pikáns fogás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése