2015. november 25., szerda

Magos zabkeksz

Hozzávalók:
25 dkg zabpehely (legjobb az apró szemű, de ha nincs, jó a sima is)
4 dkg olvasztott margarin
2 db tojás
1 ek. tejföl
1 tk só
10 dkg vegyes mag (lenmag, szezámmag, szotyi...)
1 tk. sütőpor
1 ek. liszt
Elkészítés:
A zabpelyhet egy tálba öntjük, és két kezünk között kicsit morzsolgatjuk, hogy lisztesebb legyen, kicsit megtörjön. Utána hozzámérjük a sót, sütőport, magokat. Belekanalazzuk a tejfölt, hozzá öntjük a felvert tojásokat és az olvasztott margarint. Kézzel alaposan összedolgozzuk. Sütőpapíros tepsit készítünk elő. Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából, ellapítjuk és a tepsire pakoljuk. Előmelegített sütőben jó tíz perc elég neki. Érdemes figyelgetni, egyrészt mert sütőfüggő, másrészt mert el kell találni azt a pillanatot, amikor már megsült, de még nem nagyon szárad ki. Tudom, ez most bonyolult mondat volt, de látni lehet a tallérok alján ha már pirulnak szépen.




Nem eszek kenyeret már jó ideje. De akartam valami gabonában dús kekszet, ami az emésztésnek is jót tesz, és néha el lehet nassolni egy-egy bögre tejjel, teával. Kicsit száraz keksz, hiszen minimális benne a zsiradék, de a magoktól, zabtól kellemes ízű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése