Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2015. november 1., vasárnap

Újházy tyúkhúsleves

Hozzávalók:
70-80 dkg tyúkhús
3-4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 tenyérnyi zeller
1 kisebb fej karalábé
1 kicsi fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szelet zöldpaprika
1 kicsi fej paradicsom
2-3 fej gomba
2-3 ek. zöldborsó
ételízesítő (vagy só)
6-8 db szem bors
+ cérnametélt
Elkészítés:
A tyúkot átnézzük, s ha teljesen tiszta, akkor a darabokat lábosba tesszük, és felöntjük bő két liternyi vízzel. Feltesszük nagy lángon főni. amikor hab képződik rajta, akkor azt egy kis szűrőkanállal leszedjük. Takarékra vesszük a lángot, megszórjuk a levesalapot ételízesítővel, borssal. Mehet bele a hagyma és fokhagyma, a paprika és a paradicsom is. Míg fő a tyúkocska, addig megtisztítjuk a leveszöldségeket. Ízlés szerinti darabokra vágjuk, de ne legyenek túl aprók. Amikor a hús már félig puha, akkor beletesszük a borsó és a gomba kivételével a többi hozzávalót a lábosba. Megkóstoljuk a levet, s ha igény van rá, akkor megszórjuk még egy kis ételízesítővel vagy sóval, kinek-kinek igénye szerint. Most nincs más dolgunk, mint várni, hogy gyönge pötyögéssel minden átpuhuljon. Ha a répa már elvágható egy villával, akkor beletesszük a levesbe a zöldborsót és a szeletekre vágott gombát is. Nincs már sok idő hátra a tálalásig, így ki lehet főzni enyhén sós vízben a levestésztát.
Ha elzárjuk a lángot a leves alatt, ne szedjük ki azonnal. Hagyjuk kicsit pihenni, hogy leülepedjen szépen. Ez csak pár perc, de megéri. Utána óvatosan a levet egy tálba szedjük, egyenesen a levestésztára. Mehetnek rá a zöldségek is, mindenből annyi, amennyit elbír a kínálótál. A hagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot kidobtam. A mellehusát én leszedtem a csontról, és szeletekre vágva tettem a levesbe a ketté vágott combok és a szárnyak mellé.Igazándiból soha nem gondoltam, hogy én a sima húsleves után Újházy verziót is főzni fogok. Ám Bence fiam valahol olvasott róla, és már hetek óta nyúz érte. Így ma elérkezettnek láttam az időt, hogy megalkossam ezt a tényleg isteni és tartalmas levest. Nem biztos, hogy a mesterek is így csinálják, de én szerintem megmaradok ennél a számomra egyszerű és mégis nagyszerű verziónál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése