2016. március 2., szerda

Vörösboros kacsazúza

Hozzávalók:
1 kg kacsa zúza
5 dkg kolozsvári szalonna
 1 jó nagy fej hagyma
3 duci gerezd fokhagyma
1 kisebb paradicsom
1/2 zöldpaprika (télen ezek helyett üveges lecsó)
3-4 dl vörösbor
frissen őrölt bors
fűszerpaprika
ételízesítő/só ízlés szerint
Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk. Amikor már elég zsiradékot enged magából, akkor rádobjuk a közben apróra kockázott hagymát és fokhagymát. Nem kell nagyon lepirítani, csak jól megfuttatjuk rajta. Megszórjuk a fűszerpaprikával,m gyors mozdulatokkal átkeverjük, majd egy korty vizet öntünk rá, meg ne égjen a fűszer. Mehet bele a felcsíkozott paprika, paradicsom, vagy szezonon kívül egy jó nagy kanál lecsó. Kicsit összeforraljuk, és rátesszük a zúzát. Fűszerezzük frissen őrölt borssal, ételízesítővel, és felöntjük a vörösborral. Lényeg, hogy ellepje, hiszen a zúza elég nehezen puhul meg, ha kukta nélkül lábosban főzzük. Lefedjük, és alkalmanként megkeverve adunk neki egy bő órát. Mire a zúza megpuhul, sűrű, krémes lesz a szaft is alatta. Alkoholtartalma már régen nem lesz, a borból csak a finom aromák maradnak a lábosban. És jöhet a nagy kérdés: nokedlivel vagy tarhonyával? Nálunk ma tarhonyát pirítottam hozzá.


Gyönyörű kacsazúzát vettem akciósan a kedvenc húsboltomban tegnap. Így nem is volt kérdés, mi legyen a mai ebéd. Egy üveg nyáron eltett savanyúságot felbontva hozzá nagyszerű lakománk kerekedett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése