2016. április 10., vasárnap

Omlós almás

Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 db egész tojás+ 1 db sárgája
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 csipet só
1/2 cs. sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
1 tk. őrölt fahéj
+ 1 kg reszelt alma
15 dkg cukor
1/2 cs. vaníliás pudingpor
2 tk. őrölt fahéj
1 csipet só
+ 1-2 ek. darált keksz (lehet finom zsemlemorzsa is)
kenéshez a maradék tojásfehérje
Elkészítés:
A munkát a töltelék elkészítésével kezdjük. A lereszelt almát egy lábosba tesszük, rámérjük a cukrot, fahéjat, és kis lángon megpároljuk. Közben a pudingport pár kanál vízzel kikeverjük és az almához öntjük. Kevergetjük, s megvárjuk, míg összeáll. Levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni.
A tésztához tálba mérjük a lisztet, beledobjuk a csipet sót, rászitáljuk a porcukrot. Elmorzsoljuk a margarint két kezünk között benne. Mehet hozzá ma sütőpor és a fahéj, valamint a tojások.  Egynemű tésztává dolgozzuk, amit 3/4-1/4 részre osztunk. A nagyobbik darabot elnyújtjuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük. ( kb. 25x35)Ha a nyújtás nem sikerül túl jól, semmi pánik, kézzel is tökéletesen bele lehet a tepsibe nyomkodni a tésztát. Megszórjuk a kekszmorzsával, és rákanalazva eloszlatjuk a tetején a tölteléket. A maradék tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk vele az almásunkat. Lekenjük a megmaradt tojásfehérjével, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 perc alatt megsütjük. Ez persze sütő függő, figyelni kell a tésztát, és akkor van készen, ha a tűpróbán már nem ragad.



Barátnőméktől kaptunk egy nagy táska almát, ami a tavasz beköszöntével gyorsabban kezdett romlani, mint ahogy enni bírtuk. És már ahogy ez lenni szokott, tökéletes fiam csak a tökéletes darabokat szedte ki a gyümölcsös kosárból. Készítettem kétszer kompótot is, így most az almás sütin volt a sor. Gyorsan elkészült, gyorsan elfogyott. Kell ennél több? :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése