2016. június 19., vasárnap

Reszelt túrós pite

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg margarin
1/2 cs. sütőpor
12 dkg cukor
2 ek. natúr kakaópor
2 db tojás sárgája (fehérje megy majd a túróhoz)
1 ek tejföl (ha nem áll össze rendesen a tészta. Ha könnyen tudunk dolgozni vele, el is maradhat a tejföl)
csipet só
+ 50 dkg túró
2 db tojás
12 dkg porcukor
2 tk reszelt citromhéj
(ha esetleg túl lágy lenne a töltelék, egy-két kanál kekszmorzsát keverhetünk bele)
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a margarint és elmorzsoljuk benne. Mehet bele a kakaópor, cukor, só, sütőpor és a tojások sárgája. Dolgozzuk alaposan össze, és tegyük a fagyasztóba tíz percre, hogy kicsit megkeményedjen. Közben a túrót törjük át villával, és keverjük jól össze a porcukorral, citromhéjjal és tojássárgával. A három tojásfehérjét habbá verjük és a túróhoz forgatjuk. A tésztát kivesszük a fagyasztóból, és a 2/3 részét levágjuk és egy megfelelő formába nyomkodjuk. Nálam ez most egy 24 cm-es kerek pitesütőt jelentett, de sima tepsiből egy kb. 25x33-ast használnék.
A kakaós tésztaalapra rákanalazzuk a túrótölteléket. szépen elsimítjuk. A maradék jól lehűtött tésztát pedig egy reszelő legnagyobb lyukán, amit mondjuk a káposztához használunk a túró tetejére reszelünk. Előmelegített sütőben közepes lángnál picit alacsonyabb fokozaton kb. 20 percig sütjük. Érdemes egy fogpiszkálóval ellenőrizni, jól átsült-e mindenhol. Ha igen, vegyük ki a sütőből és tegyük a pultra hűlni. Csak akkor lesz szépen vágható, ha megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.




Egy barátnőmtől tegnap kaptam jó adag túrót ajándékba. Persze a fiúknak egyértelmű volt, hogy egy részéből ma sütemény készül, kánikula ide vagy oda :-) Ez egy sokak által jól ismert alaprecept, amit kicsit a mi igényünkhöz alakítottam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése