Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2016. szeptember 9., péntek

Tejszínes-lencsés pulykaraguleves

Hozzávalók:
40 dkg pulykamell (vagy pulyka apróhús)
20 dkg lencse
3 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1 szelet zeller
1/2 db karalábé
1 kisebb fej hagyma
2 dl tejszín
pár csepp citromlé
frissen őrölt bors, ételízesítő/só
csipetnyi tárkony
1,5 liter alaplé (lehet kockából is)
2-3 ek. olaj
Elkészítés:
A konyhai ténykedést azzal kezdjük, hogy a lencsét beáztatjuk. Nem ázott túl sokat, 2-3 órán át pihentek a szemek a hideg vízben. Utána oda lehet tenni ételízesítős vízben megfőni, majd ha leszűrtük, félre rakjuk. És akkor kezdhetjük a leves főzését. A hagymát megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, és az olajon megdinszteljük. Rátesszük a kockára vágott húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Utána mehet rá egy kis őrölt bors és ízesítő, majd kevés víz. Lefedjük, és hagyjuk főni, míg jó félpuha nem lesz. Közben megtisztítjuk a zöldségeket és felkockázzuk őket. Ha a hús már félpuha, akkor hozzátesszük a zöldségeket is. Átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével. Amikor már puhák a zöldségek is, hozzákanalazzuk az előzőleg megfőzött lencsét. Míg összeforr, addig egy kis lével elkeverjük a tejszínt, hogy megközelítően egyforma hőmérsékletű legyen a levessel. Belecsorgatjuk és elkeverjük. Megcsepegtetjük pár csepp frissen facsart citromlével, és megízesítjük csipetnyi tárkonnyal. Hagyjuk még pár percig a lángon, majd zárjuk el a gázt alatta. Kóstoljuk meg óvatosan. Most még mehet bele egy kis ételízesítő, tárkony vagy citromlé ízlés szerint.



A különféle ragulevesek mindig sikert aratnak nálunk, leginkább Bence kedveli őket. Tegnap azon gondolkodtam, a meglévő pulykahúst és zöldségeket mivel dobhatnám fel, hogyan varázsolhatnék egy finom levest belőlük. A spájzban találtam egy zacskóban lencsét, a hűtőben tejszínt. Ma már tudom- hála Bede Robinak- hogy a sima tejszín is nagyszerű az ételbe, hiszen nem azért habtejszín, mert édes, hanem mert annyira zsíros, hogy ettől  habbá verhető. Nyugodtan belefőzhető bármilyen ételbe, krémesebb, lágyabb lesz az ízhatás tőle, mint a kevesebb zsírt tartalmazó főzőtejszíntől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése