2016. november 17., csütörtök

Főzött krémes csokitorta

Hozzávalók:
6 db tojás
6 ek. cukor
5 ek.liszt
1 púpos ek. natúr kakaópor (legjobb a Holland)
1/2 cs. sütőpor
Töltelékhez:
3 db tojás
5 ek. liszt
5 dl tej
20 dkg margarin
3 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 nagy ek. kakaópor
+néhány kanál savanykás lekvár (nálam most eper)
+ tetejére 1 dl tejszínből vert hab és pár gerezd mandarin
Elkészítés:
Kezdjük a kakaós piskótával. A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük. Félretesszük. A tojások sárgájához hozzáadjuk a cukrot, és habos fehérre keverjük. Fakanállal vagy robotgéppel érdemes. Ha már opálosan fehér a krém, akkor beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport, alaposan elkeverjük. A habnak a felét hozzákanalazzuk, ezzel is átforgatjuk, majd a maradék hab is belekerül, de ekkor már óvatosan dolgozzunk, ne essen nagyon össze. Egy 24-26 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, és belekanalazzuk a masszát. Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük. Akkor van biztosan készen, ha a massza már nem ragad rá a fogpiszkálóra, hurkapálcára. Pár percig tartsuk még  a formában, majd óvatosan vegyük ki (kapcsoljuk le a forma oldalát) és hagyjuk kihűlni. Már amikor sül a tészta, akkor hozzáláthatunk a krém elkészítéséhez. Nagyon szeretem ezt a főzött krémet, mert nem fojtó, nem túl édes, és sokféle módon ízesíthető. A tejből 2 dl-nyit felteszek főni, a maradék 3 dl-ben pedig jól elkeverem a cukrot
a vaníliás cukrot, és a lisztet. Ha a tej főni kezd, hozzáöntöm a keveréket, és állandóan kavargatva sűrűre főzöm. Amikor elkészül, leveszem a gázról, és vízfürdőben kihűtöm. Közben a margarint habosra kavarom, és adagonként a kihűlt krémhez dolgozom a kakaóporral együtt.
Az időközben kihűlt piskótát három lapba vágom. Az alsó lapot tálra teszem, megkenem kevés lekvárral, majd a krém 1/3 részét rákanalazom. Elsimítom, jöhet a második lap. Arra is lekvár és 1/3-nyi krém kerül. Végül a harmadik lappal befedem, de erre már csak krémet kenek, úgy, hogy az oldalára is jusson.
A hűtőből kiveszem a tejszínt és keményre felverem. Cukrászzacskóba kanalazom, és tetszés szerint feldíszítem vele a tortát, majd a mandaringerezdekkel zárom a sort. Készen van, már csak 1-2 órát pihennie kell, hogy a piskóta és a krém egymásra találjon.



Bevallom, ez most a saját születésnapi tortám. Bár elmúltam 32 éves, és kávéházi szegleten sem ülök, mégis magam, magam leptem meg vele :-)
Persze ez nem azt jelenti, hogy a férjem és a fiam nem fog kitörő lelkesedéssel neki esni :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése