2016. november 30., szerda

Rakott csirkemell

Hozzávalók:
80 dkg  csirke (vagy pulyka)mellfilé
5-6 db tojás
30 dkg sajt
liszt
2 dl főzőtejszín(használhatunk jó sűrű tejfölt is)
3 dl tej
2-3 gerezd fokhagyma
csipet szerecsendió őrölve (aki nem szereti, el is hagyhatja)
margarin
ételízesítő
Elkészítés:
A mellfiléket aránylag vékony szeletekre vágjuk, és az elkészítést megelőző este beáztatjuk a tejbe, amibe belekerül a zúzott fokhagyma is. Másnap a filéket jól lecsöpögtetjük, mielőtt felhasználnánk. Előveszünk három tányért, vagy éppen amibe panírozni szoktunk. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba a felvert, ételízesítős-szerecsendiós tojásokat tesszük, a harmadikba pedig a reszelt sajt kerül (ha egy része füstölt, még pikánsabb lesz az íz)
Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, és a kezünk ügyébe készítjük. A mellfiléket először lisztbe mártjuk, majd a tojásba és végül a sajtba. Rögtön a sütőtálba tesszük. Szépen egymásra rétegezzük, megtöltjük vele a tálat. Ha már elfogyott a hús, akkor a maradék sajtot elkeverjük a maradék tojással, hozzáadjuk a tejszínt, és a rakottra öntjük. Fóliával letakarva jó 3/4 órát pároljuk, majd takarás nélkül szép pirosra sütjük. Érdemes a húst megnézni, mielőtt a fóliát végleg levesszük, mert a sütési idő függ egyrészt attól, hogy csirkét vagy pulykát használunk, másrészt pedig attól, hogy milyen vastagra vágtuk a szeleteket.




Biztosan nálatok is vannak olyan ételek, amiket csak bizonyos alkalmakkor készítettek el. Nálunk valahogy ez a rakott csirkemell vált tipikus szentestei lakomává, amolyan igazi "habos" krumplipürével, őszibarack befőttel. Elsősorban Bence nagy kedvence, akinek mindig és minden formában jöhet a csirkemell. Azért is szeretem, mert amellett, hogy isteni íze van, nagyon laktató is. És ebben kivételesen nincs bacon, ami ma már olyan divatos hozzávaló, de én nem mindig szeretem használni.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak tűnik, ezt ki fogom próbálni tuti. A lidlkonyha oldalán találtam még rengeteg finom főételt megér egy pillantást

    VálaszTörlés