2016. december 14., szerda

Kakaós mézeskalács

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
10 dkg étkezési keményítő
15 dkg margarin
4 ek. tej
1 cs. sütőpor
2 tk. mézes fűszerkeverék
3 ek. natúr kakaópor
18 dkg méz
12 dkg porcukor
Elkészítés:
A tejet, a mézet, a margarint és a cukrot egy lábosba mérem és összemelegítem. Addig hagyom a gázon, míg a cukor, a margarin és a méz el nem keveredik a  folyadékban.  Leveszem a tűzről, és belekeverem a sütőporos lisztet, az étkezési keményítőt, a natúr kakaóport és a fűszerkeveréket. Először fakanállal kevergetem, aztán mire azzal már nem megy, addigra hűl annyit, hogy lisztezett munkafelületre téve kézzel kicsit átgyúrjam. Ha szép egynemű a tészta, akkor folpackba tekerem, és beteszem a hűtőbe kb. két órára, hogy pihenjen, szilárduljon. Addig előkésztíem a sütőpapírral bélelt tepsiket. A tésztán jól belisztezett munkafelületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtom, és különböző formákkal kiszaggatom. Előmelegített sütőbe tolom, és 8-10 perc alatt (sütőtől is függ!!) megsütöm. Nem szabad megvárni, míg teljesen kemény lesz, érdemes akkor kivenni, amikor még kicsit puhának érezzük ha alányúlunk egy lapáttal.
Miután meghűltek, lehet őket cukormázzal díszíteni, vagy csak így natúrban kínálni. Nálunk most így maradtak. Egy légmentesen záródó dobozban két kis mandarin társaságában várják az ünnepet. A gyümölcs társaságában tutira finom puhák lesznek!



Az eredeti receptet a pinteresen találtam. Azért fogott meg, mert kakaós alappal még nem készítettem mézeskalácsot. És a leírása is bíztató volt, nem tűnt maceránsnak, és nem is volt az. Gyorsan összeállít, majd könnyen formázható volt a massza.
Emellett van még fent két "sima" mézeskalács receptem is, bátran ajánlom őket! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése