Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2017. január 16., hétfő

Aszalt szilvás briós

                                                                                    Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 cs. szárított élesztő (vagy frissből 2,5 dkg)
3 dl tejszín
5 dkg cukor
5 dkg olvasztott margarin
1 csipet só
1 csipet őrölt fahéj
4-5 db aszalt szilva (persze enélkül is megsüthető)
+ 1 db tojás a lekenéshez
Elkészítés:
Nálam azzal kezdődik a műveletsor, hogy a spájzból kiveszem a kenyérsütőt. A tejszínt kicsit meglangyosítom, a margarint felolvasztom. Mehetnek a kenyérsütő üstjébe. Rámérem a lisztet, hozzáadom a sót és a cukrot, valamint a csipet őrölt fahéjat és az apróra vagdalt aszalt szilvát. A tetejére szórom az élesztőt. Indulhat a dagasztás program. Hagyom, hogy szép fényesre kidolgozza a gép a tésztát. Mennyivel kényelmesebb ez így, mint kézzel dögönyözni :-) Ha leáll a kenyérsütő, tehát befejezi a dagasztást, én nem szoktam tovább bent hagyni a tésztát. Enyhén kilisztezek egy tálat, abba teszem át a kezeim között még kicsit megigazgatott gombócot. Letakarom konyharuhával vagy folpackkal, és beteszem a mikróba, mert ott egyenletes a meleg, könnyen és szépen megkel. Alig egy óra múlva már duplájára dagad. Akkor kiteszem a munkalapra, és kézzel kicsit meggyúrom. Nyolc egyforma részre osztom, és hengereket sodrok. Csiga alakban feltekerem, és a végét a briósok alá hajtom. Sütőpapíros tepsire pakolom, lekenem tojással és adok neki még húsz perc pihenőt. Közben bemelegszik a sütő. Mivel az enyém nem légkeveréses, ezért egy kis tálkában vizet teszek a sütő alsó részébe, hogy gőz keletkezzen, mert az nagy barátja  a kelt tésztáknak. Kb. 20-30 perc alatt sülnek meg. Aki szereti, sütés előtt megszórhatja kristálycukorral.



Holnapi tízórai lesz ezekből a briósokból. Maradék tejszín és kevéske aszalt szilva sem ment kárba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése