2017. május 23., kedd

Csülökpörkölt


Hozzávalók:
1 kg csont nélküli csülök
2 nagy fej hagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 db tv paprika
1 db paradicsom
1 ek. fűszerpaprika
ételízesítő/só
frissen őrölt bors
olaj
Elkészítés:
A húst megmosom, megtörlöm és egyforma kockákra vágom. A hagymát apróra kockázom, és olajon megdinsztelem. Mielőtt megszórnám a fűszerpaprikával, rádobom az összenyomott fokhagymát is, jól átforgatom. A fűszerpaprika szórása tapasztalatot igényel. Aki nem érzi magát elég rutinosnak, az inkább húzza félre a lábost míg a paprikát elkeveri, nehogy megégesse. Öntsük fel pár korty vízzel, és kis lángon tegyük vissza a gázra. Mehet bele az összekockázott paprika és paradicsom. Egy lecsós alapot csinálunk belőle, amire rápakoljuk a húskockákat. Átforgatjuk és amikor már kifehéredik, akkor kevés vizet öntünk alá, fedő alatt pároljuk. Ha fiatal malacból van, nem kell sokkal több idő neki, mintha combból vagy lapockából főznénk. Nem kell egyszerre sok folyadék alá, a hús is enged magából, Kavarásnál úgyis látjuk, igényel-e még pótlást. Ha a hús már puha, és esetleg több a lé alatta, fedő nélkül erősebb lángnál hagyjuk besűrűsödni a szaftot.
Leginkább főtt krumpli illik hozzá és savanyúság.


Nem túl gyakran főzök csülköt, de most ez ilyen nap volt. A drágám nappalos műszakba ment, neki dobozoltam belőle egy jókora adagot. Ez a tányér már a Bence másnap déli ebédje, amiben kevesebb cubákos rész látszik, mert meghagyta a kedves gyermek, hogy Ő is csülköt enne, csak a cuppogós részek és zsír nélkül. De egy jó anya mindent megold! Álltam a lábos felett egy villával, és vadásztam a magányos hússzemeket neki :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése