2017. július 3., hétfő

Kolbászos-laskás lencseleves

Hozzávalók:
20 dkg lencse
1 bő arasznyi füstölt kolbász
20 dkg laskagomba
2 dl tejföl
1 fej hagyma
1 ek. fűszerpaprika
olaj
1 liter alaplé (lehet kockából is)
só, őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
1 -2 babérlevél
ízlés szerint pici almaecet (én ezt használom, lehet más fajta is)
1-2 tk. liszt vagy étkezési keményítő
Elkészítés:
A leves készítése azzal kezdődik, hogy a lencsét főzés előtt 2-3 órával beáztatom. Mikor szépen megduzzad, akkor leöntöm róla a vizet és félreteszem. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágom, olajon megfuttatom, majd megszórom fűszerpaprikával és egy kevés vizet öntök rá, hogy meg ne égjen. Ráteszem a lencsét, majd hozzáadom a felkockázott kolbászt és a jól megmosott, csíkokra vagdalt laskagombát. Jól átforgatom, majd felöntöm az alaplével. Megborsozom, beledobom a babérlevelet és hagyom csendesen főni. A tejfölt habverővel kikeverem, eldolgozom benne a lisztet vagy a keményítőt. Ha megfőtt a lencse, akkor puha lesz a gomba is. Pici levet merek a tejfölre, eldolgozom, hogy szép sima legyen és a leveshez öntöm. Pár perc elég, hogy kicsit sűrítsen rajta. Jöhet a kevéske ecet, majd egy gyors kóstolás, szükség esetén utánízesítés.
Lehet tálalni :-)



Nálunk mindenki nagyon szereti a lencsét. Bence leginkább főzeléknek, én viszont most valami mást szerettem volna belőle. akadta  konyhapulton egy szép fürt laskagomba, a hűtőben pedig finom házi kolbász. Adott volt minden egy isteni leveshez :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése