2018. július 21., szombat

Csalamádé kedvem szerint

Hozzávalók:
1,5 kg uborka
1 kg hagyma, paprika vegyesen
2 dl 10%os ecet
3 dl cukor
0,5 dl só
1 kk. borkén
1 kk. nátrium-benzoát (ebből én egy-egy késhegynyit még mindig teszek pluszba az üvegek tetejére, mielőtt lezárom)
6 dl víz
Elkészítés:
Mint minden konyhai munka, ez is a kiméréssel, aztán pedig az alapanyagok gondos mosásával, tisztításával indul. Aztán lehet legyalulni mindent, szépen sorban, olyan vastagram ahogy éppen kedveljük. Amikor már minfen benne van a tálba, akkor kimérjük egy másik edénybe a lé hozávalóit, és elkeverjük. Ráöntjük a zöldségekre, és ilyenkor érdemes tiszta kézzel jól átforgatni. Egyrészt, hogy minden hozzávalóból mindenhová jusson, másrészt pedig, hogy  lé alaposan átjárja mindenhol. Lefedjük, és pihenőre küldjük 24 órára. Ez idő alatt levet eresztenek a hozzávalók. Először a csalamádéval pakoljuk meg az üvegeket, aztán jöhet rá a  lé, hogy teljesen ellepje. Ilyenkor szóróm rá a leheletnyi tartósítót, celofán, és mehet a tető is. Pár percre fejre állítom az üvegeket, hogy a lé bejusson a zöldségek közti üregekbe is, majd nincs is más hátra, mint a kamra polcaira sorakoztatni őket.


Ebből a mennyiségből kettő darab nagy üveggel lesz (azt liszem 1,7 literesek)
Persze nincs kőbe vésve, milyen zöldségek egészítség ki az uborkát, mi azonban paprikával és hagymával szeretjük a legjobban. De később tervezek még egy adagot pci karfiolrózsákkal, sárgarépával megbolondítva is. A felöntőlének most a svéd uborka levét vettem alapul, nagyon ízlik a családnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése