2018. július 31., kedd

Pizza húsmentesen

Hozzávalók: (30 cm-es pizza)
20 dkg finomlist
10 dkg rétesliszt
(vagy 30 dkg kenyérliszt, ha van otthon)
25 ml olivaolaj
1/2 cs. szárított élesztő
1 dl kézmeleg víz
1 nagy csipet só
1 csipet cukor
+
pizzakrém
néhány brokkolirózsa
2 fej gomba
1/2 fej lilahagyma
1 db paradicsom
1 db keményre főzött tojás
1 tk. oregánó, kakukkfű összevagdalva (ez el is maradhat)
10 dkg sajt
Elkészítés:
A liszteket egy tálba szitáljuk, kézzel elkeverjük. Középre egy mélyedést csinálunk, abba mehet a többi hozzávaló. Mivel az élesztő szárított, így azt is csak beleöntjük. Kézzel vagy robotgéppel alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva bő fél órát kelesztjük. Akinek van kenyérsütője, annak még egyszerűbb a dolga, mert akkor az a példámat követve csak bepakol mindent a gépbe, és hagyja, hogy az dolgozzon helyette. Amikor megáll a dagasztás, akkor én kivettem egy tálba a tésztagombócot, frissen tartó fóliával lefedtem, és hagytam megkelni.
Míg pihen a tészta, addig a brokkolit lobbogó sós vízbe dobjuk öt percre, vagy a mikróba tesszük egy megfelelő dobozban 3-4 percre. Nem kell teljesen megpuhulnia, kellemesen ress, azaz harapható maradjon, mert a sütőben majd még úgyis puhul. A gombát megmossuk és vékony szeletekre daraboljuk, a lilahagymát és paradicsomot karikákra, félkarikákra vágjuk. A tojást legegyszerűbb tojásszeletelővel karikázni. Miután a tésztánk duplájára nőtt, finoman átgyúrjuk, majd lisztezett felüeten kör alakúra formázzuk, és egy sütőpapíros vagy olajjal vékonyan lekent sütőlapra tesszük. És akkor jöhet az ízesítés. Megkenjük pizzakrémmel, megszórjuk a fűszernövényekkel, aztán szép sorban, ízlésesen rápakoljuk az előkészített finomságokat. Végül megsórjuk a reszelt sajttal, (ki mennyit szeret rajta)és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 15 percig sütjük. Picit ha alányulunk egy fa spatulával, és az alja szép aranybarna, a tetejére pedig ráolvadt a sajt, ki is lehet venni. Jó étvágyat hozzá!



Bár a szűk családom húsimádó, azért szükség van ilyen receptre is, ha a keresztlányom hozzánk látogat. Persze ezt sem kell kőbevésett leírásnak venni, már ami a feltéteket illeti, mert az mindenkinek ekdve szerint variálható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése