2011. november 20., vasárnap

Fokhagymás pácban sült csirke

Hozzávalók:
1 db kisebb csirke
4-5 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
kb. 1,5 dl olaj
őrölt színes bors (bármilyenen őrölt bors lehet, ez csak az én nagy kedvencem:-))
őrölt kömény
pici currypor
kevés só
Elkészítés:
A csirkét részeire bontjuk. Ha nem szeretjük a far-hát részt, akkor azt eltehetjük későbbre a fagyasztóba, esetleg a mellcsonttal együtt, húslevesbe nagyon jó lesz. Egy tepsibe beleteszünk egy sütőzacskót, és a tetejéről levágunk egy csíkot, hogy legyen majd mivel összekötni. A fokhagyma gerezdeket összezúzzuk. (egy-kettő maradhat egészben is, azt csak úgy a hús mellé dobhatjuk, megsülve nagyon finom, krémes) Egy tálba a pác összetevőit jól elkeverjük, majd a húsdarabokat egyenként beleforgatjuk, és egyből a sütőzacskóba tesszük. Ha minden darab belekerült, akkor a levágott szélell összekötjük a zacskó száját, és egy hústűvel megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz el tudjon távozni. Előmelegített sütőben kb. egy órát kis lángon sütjük, majd óvatosan felvágjuk a zacskót (vigyázat, a gőz csúnya sérülést okozhat!!) és kicsit nagyobb lángon még visszatesszük a sültet, had piruljon a teteje. Ezután a húsokat egy tálra szedjük, és már csak a köret kell mellé.


Nálunk ma tört krumpli és céklasaláta járt hozzá. Nem veszett kárba a hús alatt sütés közben összegyűlt fokhagymás szaft sem, ráöntöttem a megfőtt krumplira, és úgy törtem össze. Nagyon finom lett tőle.
Nem győzöm áldani azt, aki ezt a sütőzacskós módszert kitalálta. Tudom, hogy vannak ma már nagyon modern párolóedények, csodamasinák, amikben szintén külön zsiradék hozzáadása nélkül lehet sütni-főzni, de szerintem a pár száz forintért kapható 3 vagy 5 darabos sütőzacskók is remekül megállják a helyüket nálunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése