2012. szeptember 6., csütörtök

Kechup

Hozzávalók:
4 kg paradicsom
0,5 dl 10%-os ecet
6 ek. cukor
2 csapott ek. só
+ vászonzacskóba kötve:
1 ek. szemes bors kicsit megtörve
3-4 szegfűszeg szintén törve
1/2 tk. fahéj őrölve
1 ek. mustármag
Elkészítés:
A paradicsomokat megmossuk és daraboljuk, majd egy lábosba feltesszük főni. Én jó negyven percig puhítottam, majd egy ép levesszűrőn (daráló hiányában) átpaszíroztam. Ezután hozzáadtam az ecetet, a cukrot és a sót, majd visszaraktam közepes lángon a tűzre. Egy kis vászonacskóba beletettem a fűszereket, fehér cérnával jól bekötöttem, majd a cérna végét a lábos füléhez erősítettem és a zacskót belelógattam, a paradicsomlébe. Más dolgom már nem is volt, mint időnként megkeverni. Kb. 1,5-2 óra kellett ahhoz, hogy mártás sűrűségűre befőjön. Közben kisebb méretű (szószos, lekváros) üvegeket mostam, és ebbe szedtem bele a forró kechupot, amit rögtön le is zártam, és száraz dunsztba tettem, vagyis jól becsomagoltam vastag törölközőkbe. Ha kihűl, holnap este mehetnek is a helyükre.


Egyik kedves barátnőm a napokban készített ilyen finomságot, tőle kaptam kedvet, és persze receptet az elkészítéshez. Köszi Henikém!:-)
A paradicsomok nagy része lukulusz volt, elég vizesek, kellett idő, míg besűrűsödtek, de a végeredmény nagyon finom lett. Míg ez az édes verzió rotyogott, csináltam egy kisebb adagot csípősen is. Itt annyival egészítettem ki a receptet, hogy a vászon zacsiba egy darab csípős paprikát is belekötöztem. Az édesből négy, a csípősből egy üveggel lett.

1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszik Timikém! Nálunk is ízlik, majd a pizzás csigát, pizzát is alapnak ezzel fogom bekenni, jó lesz a téli napokra...Én meg kedvet kaptam a csigák láttán a pudingos csigára, holnap azt sütök.

    VálaszTörlés