2013. március 21., csütörtök

Burgonyás pogácsa sonkával és metélőhagymával

Hozzávaló:
60 dkg finomliszt
20 dkg főtt burgonya
2 db tojás + 1 db tojás a kenéshez
2 dkg élesztő
3 ek. langyos tej
csipet cukor
1 csapott ek. só
10 dkg margarin
 2 ek. apróra vágott sonka
2 ek. apróra vágott metélőhagyma
1 tk őrölt kömény
Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, összemorzsolgatjuk a margarinnal. Belemérjük a többi hozzávalót, s végül ráöntjük a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozzuk, letakarjuk és egy jó 40 percre langyos helyre tesszük. Utána lisztezett felületen átgyúrjuk, ha szükségesnek érezzük, dolgozhatunk még bele finoman egy kis lisztet. Kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsa szúróval, vagy egy pohárral kiszaggatjuk, tepsibe pakoljuk. Tetejüket megkenjük tojással, és forró sütőbe tolva megsütjük.


Tegnapi ebédünkből megmaradt egy kisebb adag krumplipüré. Nyílvánvaló volt, hogy nem fog elfogyni, de kidobni is sajnáltam. Így elővettem a mérleget, a lisztet, kinyitottam a hűtőajtót és szétnéztem benne. Aztán elkezdődött az adagolás, kidolgozás, a hiányzó anyagok pótlása. szóval mint egy vegykonyhában, csak éppen az üst nem rotyogott :-) A lisztet 50 dkg-ról kezdtem adagolni, és végül jó 10 dkg-nyival kellet több ahhoz, hogy ne legyen túl ragacsos a massza. Persze lehet, hogy nem kell akkor ennyi, ha csak sima tört krumplit teszünk bele, mert ugye a tegnapi maradékban már eleve volt tej és egy kis tejföl, amitől még krémesebb lett. Na de nem akarok senkit bekavarni. Egy a lényeg. Ha nagyon lágy a tészta, akkor mehet még hozzá egy kis liszt, ha pedig esetleg kemény, akkor tejföllel vagy pici tejjel lehet puhítani.
A végeredmény azonban nem lett rossz, és azt hiszem ez a lényeg :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése