2013. augusztus 13., kedd

Rakott cukkini

 Hozzávalók:
1 kg cukkini (kisebb és zsenge darabok)
50 dkg darált hús
2 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
2 ek. apróra vágott kapor
3 ág oregánó (ha nincs friss, lehet szárított is)
néhány bazsalikomlevél (ebből is jó a morzsolt)
4 érett paradicsom
1 nagyobb fej hagyma
3 duci gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
2 csipet őrölt bors
Elkészítés:
 A cukkinit alaposan megmossuk, és ha a héja keményebb, akkor meg is hámozzuk. azért érdemes kisebb darabokat választani, mert akkor még nincs nagy magja, nem kell kiszedegetni. Hosszú lapokra gyaluljuk, majd félre tesszük. A hagymát megtisztítjuk, kockázzuk, és két evőkanál olajon megpirítjuk. Közben a paradicsomokat megmossuk, aprítógépbe tesszük (vagy nagyon apróra kockázzuk) a fűszernövényekkel és a fokhagymával együtt. Összedaráljuk. a megpirult hagymára rátesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk kevergetve, majd megszórjuk ételízesítővel, őrölt
 borssal, és ráöntjük a fűszeres paradicsomot. Fedő alatt összepároljuk, majd a felesleges nedvességet elsütjük alóla. Egy sütőtál alját vékonyan kikenjük olajjal, majd a cukkinilapok felét elrendezzük benne. Erre jön a ragu, amit megszórunk a  reszelt sajt felével. Befedjük a maradék cukkinivel. A tejfölben elkeverjük a kaprot, és egy kis ételízesítőt, majd rákanalazzuk a rakottasra, és végül megszórjuk a maradék sajttal. Előmelegített sütőben közepes lángon aranybarnára sütjük.


Sokszor említettem már hogy a nyár zöldségei közül nagy kedvencem a cukkini. Minden alkalmat megragadok, hogy valami újat alkossak belőle. A minap kaptunk két szép közepes példányt, s bennem elkezdett motoszkálni a gondolat. Nagy segítségemre volt az erkélyen szépen fejlődő fűszernövény kertem is, ahonnan csak lecsippentettem néhány oregánó ágat, a bazsalikomból pedig három féle változat is  a rendelkezésemre állt. A kapor még nem saját, de ahogy elnézem, a következő adaghoz valót már biztosan az erkélyládámból szedem :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése