2013. december 22., vasárnap

Zserbó

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1 mk. sütőpor
20 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 db tojás
5 dkg porcukor
Töltelékhez:
baracklekvár
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
tetejére:
Tortabevonó
1 ek. olaj
Elkészítés:
A lisztet tálba mérjük, hozzászórjuk a sütőport belekockázzuk a zsírt. A tejet megmelegítjük, beleszórunk egy kevés porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. Közben a zsírt elmorzsoljuk a sütőporos lisztben, hozzáadjuk a maradék porcukrot és a tojást. Ha az élesztő már jó magas, akkor azt is a masszához öntjük, és alaposan kidolgozzuk. Három gombócra osztjuk a tésztát. Előkészítünk egy nem túl nagy tepsit (méretet nem írok, mert egyedi a sütőtálam, de A/4-es lap nagyságnál valamivel kisebb legyen) Kicsit kikenjük zsírral, majd belenyújtjuk az első lapot. A diót összekeverjük a porcukorral. A lapot megkenjük ízlés szerint baracklekvárral, és megszórjuk egyenletesen a cukros dió felével. Jöhet rá a következő tésztalap, majd ismét lekvár és dió, végük a harmadik tészta, ami befedi. Hagyjuk egy negyedórát pihenni, majd megszúrkáljuk egy villával, és előmelegített sütőbe tolva kb. 30 perc alatt megsütjük.Ki kell kihűlnie, csak ezután vonjuk be olvasztott csokoládéval. Ehhez a tortabevonót apróra tördelve egy ek. olajjal hőálló tálba tesszük, és vízfürdőbe téve felolvasztjuk. Ha megszilárdul a máz, lehet hosszúkás darabokra szeletelni.



Az egyik kedvenc ünnepi süteményem a zserbó. Tavaly hagytam magam lebeszélni róla, helyette a zserbógolyók születtek. Ám most hajthatatlan voltam, és elkészítettem ezt a finomságot. Házi baracklekvárral, ami kicsit még a hideg télben is a nyár hangulatát idézte fel bennem, amikor kinyitottam az üveget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése