Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2013. december 22., vasárnap

Zserbó

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1 mk. sütőpor
20 dkg margarin
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 db tojás
5 dkg porcukor
Töltelékhez:
baracklekvár
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
tetejére:
Tortabevonó
1 ek. olaj
Elkészítés:
A lisztet tálba mérjük, hozzászórjuk a sütőport belekockázzuk a margarint. A tejet megmelegítjük, beleszórunk egy kevés porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. Közben a margarint elmorzsoljuk a sütőporos lisztben, hozzáadjuk a maradék porcukrot és a tojást. Ha az élesztő már jó magas, akkor azt is a masszához öntjük, és alaposan kidolgozzuk. Három gombócra osztjuk a tésztát. Előkészítünk egy nem túl nagy tepsit (méretet nem írok, mert egyedi a sütőtálam, de A/4-es lap nagyságnál valamivel kisebb legyen) Kicsit kikenjük margarinnal, majd belenyújtjuk az első lapot. A diót összekeverjük a porcukorral. A lapot megkenjük ízlés szerint baracklekvárral, és megszórjuk egyenletesen a cukros dió felével. Jöhet rá a következő tésztalap, majd ismét lekvár és dió, végük a harmadik tészta, ami befedi. Hagyjuk egy negyedórát pihenni, majd megszúrkáljuk egy villával, és előmelegített sütőbe tolva kb. 30 perc alatt megsütjük.Ki kell kihűlnie, csak ezután vonjuk be olvasztott csokoládéval. Ehhez a tortabevonót apróra tördelve egy ek. olajjal hőálló tálba tesszük, és vízfürdőbe téve felolvasztjuk. Ha megszilárdul a máz, lehet hosszúkás darabokra szeletelni.



Az egyik kedvenc ünnepi süteményem a zserbó. Tavaly hagytam magam lebeszélni róla, helyette a zserbógolyók születtek. Ám most hajthatatlan voltam, és elkészítettem ezt a finomságot. Házi baracklekvárral, ami kicsit még a hideg télben is a nyár hangulatát idézte fel bennem, amikor kinyitottam az üveget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése