2015. április 16., csütörtök

Zöldbableves 2.

1 kg zöldbab
30 dkg füstölt hús (lehet tarja, lapocka)
2 dl tejföl
1 kisebb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
1 ek. apróra vágott kapor
1 púpos ek. liszt
ételízesítő vagy só ízlés szerint
2 tk. fűszerpaprika
Elkészítés:
Ha a hús csak füstölt, de nincs megfőzve, akkor azzal kezdjük, hogy kockákra vágjuk, és a hagymával, fokhagymával együtt előfőzzük. Hiszen a zöldbabnak nem kell annyi idő, hogy a füstölt hús is kellőképpen megpuhuljon, ha együtt főzzük őket. Amikor már a hús majdnem puha, akkor hozzáadjuk a zöldbabot, a babérlevelet, az ételízesítőt, a vagdalt kaprot és annyi vízzel felöntjük, hogy kellően sűrű levest kapjunk. Félig lefedve megfőzzük. Közben a tejfölt a liszttel és a fűszerpaprikával elkeverjük csomómentesre. Teszünk hozzá a forró léből is pár kanállal, majd állandó kevergetés mellett besűrítjük a levest a habarással.Kis ideig még hagyjuk gyöngyözni, hogy a liszt nyers íze elfőjön. Megkóstoljuk, ha kell, még utána sózhatjuk. Pár csepp ecettel pikánssá tehetjük. Lehet tálalni.




Amikor a zöldbabnak szezonja van,. akkor szinte hetente készítek egy-egy jó adag levest vagy főzeléket belőle. Most azonban még csak a fagyasztóból tudtam elővarázsolni egy csomag sárga hüvelyűt. Feldobtam egy kis sonkával, és isteni ebéd lett belőle!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése