Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
0,5 dl olaj
2 tk. só
2 tk cukor
2,5 dl kéz meleg víz
Elkészítés:
A kenyérsütő tartályába szép sorban bepakolom a hozzávalókat, és a dagasztás kelesztés programra kapcsolok. Én azonban nem szoktam végigfuttatni a másfél órát. amikor a gép befejezi a tészta tökéletes kidolgozását, és "csendben marad", akkor lisztes
kézzel kiemelem a gombócot, kicsit gömbölyítek rajta, és egy tálban hagyom meleg helyen szépen megkelni. Lisztezett felületen átgyúrom kicsit, majd megformázom és a sütőedénybe teszem. Nálam most ez egy hosszúkás Tefal forma volt, ami hivatalosan két literes. Szóval beleteszem a hosszúkásra formázott kenyeret, és három helyen bevágom a tetejét. Hagyom letakarva újra megkelni, ez idő alatt a sütő is tökéletesen bemelegszik. Miután beteszem a kenyeret, egy pohárka vizet ügyes gyors mozdulattal a sütő aljába tett cserépre löttyintek, hogy gőz keletkezzen a térben. Jót tesz a kenyérnek. Persze ez megoldható úgy is, ha egy tűzálló edénybe vizet teszünk be. Közeped lángon sütöm, majd amikor már szép piros a teteje, kiveszem és óvatosan kifordítom a formából. Rácsra téve hagyom kihűlni. Ha nem vagyunk biztosak abban, átsült-e a kenyér, kopogtassuk meg az alját. Ha kongó hangot ad, akkor jó lesz a belseje is.
Nem túl gyakran sütök kenyeret, bevallom. Nincs semmi bajom nekem a mindennapival,csak az az igazság, a drágám szivesen megeszi a boltit is, de abból sem fogy óriási mennyiség nálunk. Bence inkább zsemlét, pékárut eszik, én pedig egyiket sem nagyon. Tegnap este viszont kiderült, hogy ha vacsoráznak a fiúk, és a drágám a melóba is visz 2-3 szeletke kenyeret, reggel bizony éhkoppon maradnak. Ezt meg ugye nem hagyhattam :-) Így még este legyártottam ezt a kenyérkét, s ma már ebből készítettem nekik a szendvicseket.
Nagyon szép kenyérkét sütöttél :-)
VálaszTörlésGyönyörű ez a kenyér, vajon el tudod magyarázni, hogy formáztad meg?
VálaszTörlésMert nekem van ilyen széthúzható formám ami kb ilyen formájú kenyeret ad, de nem tudom hogy kellene megformázni
Köszönöm Timi
Kedves Timi!
VálaszTörlésMegpróbálom! :-) Akár kézzel, akár géppel dagasztod be a tésztát, a lényeg a jó kidolgozás, és az, hogy szépen megkeljen, duplájára dagadjon az alap. Utána lisztezett munkafelületen finoman még egyszer át szoktam gyúrni, közben már igyekszem úgy alakítani, hengergetni, hogy figyelembe veszem a forma alakját, hosszúságát is. Nem szabad sokáig "gyötörni" a tésztát, határozott mozdulatokkal egyáltalán nem nehéz elérni a henger formát, próbáld ki bátran! Ha így nem sikerülne, az is megoldás lehet, hogy tégla alakőra nyújtod és feltekered, úgy teszed a formába. Szépen felveszi majd a sütőedény alakját. Utána míg bemelegszik a sütő, letakarva a gáz tetején az alulról már jövő melegben szépen újra pihen, megkel a tészta. Bevágom a tetejét egy éles késsel, lekenem egy kis tejjel, vagy csak alaposan megspriccelem vízzel, és ilyenkor lehet rászórni ha akarjuk a magokat. Remélem tudtam valamit segíteni neked, és köszönöm, hogy nálam jártál, nézelődtél! :-)
Kedves Timi! Köszönöm válaszodat, sütögetek már kenyeret, de most formában sütném és gondoltam máshogy kell megformázni, köszönöm a részletes leírást, próbálkozni fogok vele, mert nagyon kis guszta kenyér, már face-n is megcsodáltam :))
VálaszTörlésKöszönettel Timi
Most picit bajban vagyok, mert meg akartam sütni, de nem tudom hány fokon hány percig kell sütni :(( Meg tudnád esetleg írni?
VálaszTörlés