2011. december 3., szombat

Szaloncukor leveles tésztából


Hozzávalók:
1 cs. fagyasztott leveles tészta
1 db tojás
töltelék: ízlés szerint levet sütőlekvár, mák vagy dió mint a bejglihez, esetleg gesztenyepüré, túró
Hoztam egy leírást a töltelékhez is:
A diós töltelékhez:
- 7 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0, 6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola

A mákos töltelékhez:
- 7 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0, 6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola
- fél citrom reszelt héja

A tészta nyújtásához:
- liszt a tészta megkenéséhez:
- 1 egész tojás



Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
Elkészítés:
A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk szépen kiolvadni. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagra, majd (szintén csak megközelítőleges nagyságot mondok) 7x13 cm-es téglalapokat vágunk belőle egy jó éles késsel, vagy pizzavágóval. A téglalapok középső részére egy-egy teáskanálnyi tölteléket teszünk, majd feltekerjük, és a felvert tojással a szélét megkenjük, hogy sütés közben ne nyílhasson szét. A töltelék két végénél egy darab szalaggal jól elszorítjuk a tésztát (vigyázzunk, azért ne vágjuk el)A szaloncukor végeit ollóval bevagdaljuk. Fogjuk a maradék felvert tojást, és lekenjük vele a tésztát, de csak ott, ahol a szaloncukor díszpapírja is fedi az igazi édességet. Előmelegített sütőben bő tíz perc alatt megsül.


Ezt a receptet pár évvel ezelőtt egy kedves ismerősöm osztotta meg velem. Igazándiból nem is annyira az íze, mint inkább a kinézete fogott meg:-))) Amikor készül a bejgli, amit a férjem nagyon szeret, akkor szoktam párat készíteni ezekből a szaloncukrokból. Ez most itt csak egy "próba sütés", kemény gyümölcslekvárt tettem bele, mint a buktába szoktunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése